Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Propadněte kouzlu slow design

Info ikona
DESIGN

Rychle a zběsile nahrazuje pomalu a opravdově. Myšlenka slow konceptu se objevuje nejen v segmentu módy a jídla, ale i v designu. Rychloobrátkové zboží, které nás za pár měsíců omrzí, nahrazuje řemeslo a nadčasovost.

Eva Kadavá | 6. 10. 2019

Myšlenka slow konceptu stojí na udržitelnosti, ochraně životního prostředí, na úctě k přírodě, lidem a jejich práci. Vyrábět obrovské množství levného nábytku a doplňků, které brzy skončí na skládce, ať už proto, že vyšly z módy, nebo se rozbily, je zkrátka neetické a bezohledné k dalším generacím.

Jednou z designérek, která při své práci využívá principy slow konceptu, je Jana Pěkná. Základním pravid­lem podle ní je příliš nehledět na trendy. Nové styly jsou sice fajn a můžete se jimi inspirovat, pokud vás konkrétní styl chytne za srdce. Jestliže vás však za půl roku omrzí, začnete se jednotlivých kousků dříve nebo později zbavovat. „Vše vyhodíte a začnete od začátku. To nedává z pohledu slow designu smysl. Přispíváte tak k nadměrné výrobě a ničení planety. Nemluvě o finančních nákladech. Interiér by si měl každý zařídit tak, aby se v něm cítil dobře, měl tam věci, které má rád a které se mu opravdu líbí. Každý by si měl najít svůj osobitý individuální styl a toho se držet. Nezařizovat byt proto, aby se chlubil, že má vše podle posledních trendů. Pokud ale přece jen chcete být „in“ anebo prostě občas interiér obměnit, pak se snažte omezit jen na doplňky, výmalbu stěn nebo třeba tapety. Také myslete na to, z čeho a kým jsou tyto věci vyrobené a zda to vše půjde recyklovat nebo ekologicky zlikvidovat.“ Ostatně, právě recyklace je jednou z možných cest, jak zařídit interiér zodpovědně a s ohledem na budoucnost. „Není nutné nakupovat stále nové věci. Můžete se pustit do recyklace nebo upcyklace. Starší nábytek, jehož kvalitu prověřil čas, lze například nechat přečalounit nebo přetřít. Nebo si vytvořit cool sezení třeba z palet,“ popisuje konkrétní kroky slow designu Jana Pěkná.

TIP REDAKCE: Při zařizování interiéru v duchu slow designu začněte objevováním klenotů po babičce.

Návrat k tradici

Nejen módní domy, ale i ty nábytkářské na nás každý rok chrlí stále nové kousky, které prostě musíme mít. Nezřídka se ale stane, že jak rychle nás nadchly, stejně rychle omrzí. Podle Evy Urbánkové, spolumajitelky obchodu Nila, je správnou cestou návrat k tradičním hodnotám, kvalitnímu designu a řemeslům. „Lidé by měli nakupovat promyšleně a se znalostí toho, co již v interiéru mají. Je dobré…

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ŘÍJNOVÉ MARIANNE

titulka