Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Sex, město a móda: Co nás naučila Carrie Bradshaw?

Info ikona
Sex ve městě

Je to oficiální! Pokračování legendárního seriálu Sex ve městě bude! Pojďme si připomenout, co všechno nás o módě naučily extravagantní Carrie, usedlá Charlotte, vyzývavá Samantha a střídmá Miranda.

Eliška Vrbová | 12. 01. 2021

Průchozí šatnu plnou k prasknutí bychom jí mohly závidět, stejně jako nespočet párů bot od Manola Blahnika a dalších luxusních značek. Její komplikovaný milostný život a nezodpovědné zacházení s penězi nám imponuje už o něco méně, přesto se tahle nenapravitelná shopa­holička stala módní ikonou a vzorem mnoha žen na přelomu tisíciletí. Kousky, které tehdy oblékla, jsou na našem wishlistu dodnes. Ano, řeč je o postavě Car­rie Bradshaw v seriálu Sex ve městě, kterou nezapomenutelně ztvárnila Sarah Jessica Parker.

A kdo koupí dárek mně?

Seriál o šesti sériích se stal fenoménem své doby. Jako vůbec první televizní show oslavoval výhradně ženy – jejich přátelství, touhu po samostatnosti a nezávislost na mužích nebo na tom, co bylo vnímáno jako „normální život“ (tedy vdát se ještě před třicítkou a pak kroužit kolem muže a dětí). „Utratila jsem spoustu peněz za svatební dary a dárky pro děti. Pokud se nevdáš a nemáš děti, nikdo tě kromě narozenin a promoce nijak neoslavuje a nic ti nedá,“ rozohňuje se Carrie v jednom z dílů.

Mohlo by se vám líbit

Šatník jako středobod vesmíru

V páté epizodě první série Carrie pronese památnou větu „plná skříň šatů a nic na sebe“. Ve čtvrté sérii se právem zhrozí, když při vzájemném sestěhování Aidan navrhne, že by mohli kvůli jeho věcem vyklidit šatnu. Pak se provalí, že má v šatníku věci, které měla na sobě jen jednou nebo třeba vůbec nikdy. Aidan navíc udeří smrtícím dotazem „Kolik bot jeden člověk potřebuje?“. Přestože měla Carrie v šatníku značky, které si většina žen sledujících seriál nemohla dovolit, dokázaly se s ní snadno ztotožnit. V životě by si neoblékly výstřední batikované šaty s průstřihy od Roberta Cavalliho, v šatníku ale všechny měly kousky, na které nedaly dopustit, přestože je skoro nenosily.

Ne všechno oblečení v seriálu Sex ve městě však bylo luxusní. Například dnes už ikonickou tylovou sukni, kterou má Carrie v úvodních titulcích, sehnala kostymérka Patricia Field na bleším trhu asi za pět dolarů. Svou slabost pro levné oblečení přiznala Carrie i ve druhé sérii, kdy v Greenwich Village „pátrá po šatech za sedm dolarů, které by se hodily k jejím botám za tři stovky“. Na botách Carrie totiž nešetří nikdy. A to i tehdy, kdy si je absolutně nemůže dovolit. Ať už jsou to sandálky Dolce & Gabbana, dárek od party girl Amality, či několik párů lodiček Manolo Blahnik, které si Carrie zkouší jen tak pro zábavu v momentě, kdy zjistí, že utratila 40 tisíc dolarů za boty, takže nemá na to, aby si mohla od Aidana po jejich rozchodu odkoupit vlastní byt.

Mohlo by se vám líbit

Carrie jako trendsetterka

První epizodu odvysílala americká HBO 6. června 1998, poslední 22. února 2004. Na některé seriály si po takové době už ani nevzpomeneme, to však není případ Sexu ve městě. Ten udává trendy i patnáct let po skončení. Například ve třetí sérii začne Carrie hojně nosit kabelku Dior Saddle, se kterou přišel v roce 1999 tehdejší kreativní ředitel John Galliano. V roce 2018 se Dior Saddle vrátila na výsluní díky nynější kreativní ředitelce Marii Grazii Chiuri. Významnou roli si v seriálu zahrála i Dior Monogrammed Tote. Kabelka, kterou Sex ve městě bezpochyby proslavil, je ovšem Fendi Baguette. Ta se v seriálu vyskytuje hned v několika verzích. Levnou imitaci zlaté si Samantha koupí v Los Angeles, hnědou si Carrie vezme, když jde s Charlotte na hodinu jezdectví, a fialovou s flitry jí ukradnou na ulici za bílého dne. Právě poslední zmíněnou variantu značka Fendi uvedla zpět do prodeje a do reklamy neobsadila nikoho jiného než Sarah Jessicu Parker.

Info ikona
Carrie Bradshaw

Jen o kabelky nešlo. Stačí si vzpomenout na ikonický kožich hlavní postavy. Carrie ho nejčastěji nosila s lodičkami či pantoflíčky naboso zvlášť v prvních dvou sériích. Chtěli bychom vědět, ve kterém ročním období se taková kombinace dá nosit bez rizika přehřátí, či naopak nastydnutí.

Mohlo by se vám líbit

Hon za birkinkou

Za největší módní ikonu z ústřední čtveřice je bezpochyby považována Carrie, nicméně některé módní momenty Samanthy, Mirandy a Charlotte rozhodně stojí za zmínku. Samantha si v prvních sériích libuje ve vyzývavých šatech s hlubokým výstřihem, postupem času chtěli ale tvůrci seriálu upozornit i na to, že je velmi úspěšná byznysmenka, a tak začala nosit monochromatické kostýmky a trenčkoty. Vášeň pro luxus projevovala víc než kterákoli ze čtyř kamarádek. Kam až byla ochotná zajít kvůli luxusní kabelce Birkin od Hermès, se ukázalo ve čtvrté sérii, kdy Samantha využila jména herečky Lucy Liu, aby nemusela čekat na čekací listině. Kabelku objednala a zaplatila, nakonec ji ale místo ní dostala Lucy Liu. Samantha tak byla zbytečně lehčí o 4000 babek, což v roce 2002 odpovídalo asi 140 tisícům korun.

Info ikona
Sex ve městě

Jedny z mála zimních outfitů se objevily až na samém konci seriálu

Mirandiny outfity v prvních dvou sériích měly za cíl jediné – poukázat na to, že je právnička a není pro muže příliš atraktivní. Proto měla na sobě často obleky v pánském stylu, někdy dokonce s kravatou. Po oblekovém období začala Miranda často nosit malé černé na mnoho různých způsobů. Její nejvydařenější outfity se bohužel objevily až ve filmech, kde stylisté dokonale zvýraznili hereččinu štíhlou postavu a sladili outfity k jejím zrzavým vlasům.

Za nejméně zajímavý by se dal označit styl konzervativní Charlotte. Nosí sice luxusní značky, ale nijak je v rámci outfitů neprodává. Boty nakupuje v obchodním domě Barney’s, miluje šperky od Tiffanyho a nejvíce se odváže v casinu v Atlantic City, kdy nechce působit jako stará panna, a tak si koupí minišaty s výstřihem, které by si na sebe vzala spíš Samantha. A která z postav je nejbližší vám?