Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Smíchem ke zdraví aneb Benefity jógy smíchu

Ne nadarmo se říká, že smích je lék na všechno. Opravdu má léčivou moc a posiluje naši imunitu. Může nám zlepšit zdraví a přinášet pocit štěstí. A to jsou jedny z nejdůležitějších aspektů života. Málokdo se ale směje dostatečně, a tak nemá smích takové účinky. Proto vznikla jóga smíchu. Jaké jsou její benefity?

Karolína Peřinová | 11. 07. 2018

Možná se tomu budete smát (a i to je dobře), ale jóga tohoto druhu opravdu existuje. V různých částech světa ji navštěvují lidé ze zdravotních důvodů, ale i jen tak pro radost. Tělo nepozná, jestli se opravdu něčemu smějete nebo je to nucený smích. V obou případech má pozitivní účinky. A na tom je jóga smíchu založená. Na lekcích je smích vyvoláván pomocí speciálních skupinových cvičení, očního kontaktu a hravosti. Tyto techniky pak vedou ke spontánnímu a nakažlivému smíchu.

Krom toho, že smích snižuje stres také posiluje imunitní systém. Spouští vyplavování endorfinu neboli hormonu štěstí, a tak se i po jedné lekci jógy smíchu cítíte lépe. Má spoustu zdravotních benefitů. Zde jsou ty nejdůležitější:

Uvolňuje stres

Smích je skvělá antistresová aktivita, která snižuje hladinu stresových hormonů. Nevyžaduje žádný vědomý myšlenkový proces, a proto je i nejsnadnější formou meditace. U jiný druhů meditace je totiž potřeba naprostá soustředěnost bez vyrušujících myšlenek.

Posiluje imunitní systém

Negativní faktory jako jsou stres, deprese či úzkost oslabují imunitní systém a snižují jeho schopnost bránit se nemocem. Naštěstí se umíme smát. Smích to zase všechno napraví. Pomáhá zvyšovat počet buněk, které bojují s různými viry, bakteriemi apod. Lidé, kteří navštěvují lekce jógy smíchu, prý opravdu zaznamenali, že jsou méně nemocní.

Je zdravý i pro srdce

Pokud máte problémy s krevním tlakem, zkuste si zacvičit jógu smíchu. Výzkum dokázal, že stačí deset minut a dojde k jeho snížení. Samozřejmě nevyléčí pacienty, kteří musí denně užívat na krevní tlak několik léků. Může ale pomoci potřebnou denní dávku snížit.

Smích je i skvělá prevence pro ty, u kterých je vysoké riziko vzniku srdečních onemocnění. Je totiž dobrý pro krevní oběh a přívod kyslíku do srdečních svalů.

Dodá vám energii

Účinkem, kterého si všimnete hned po absolvování jógy, je pocit pohody a příval pozitivní energie. Stačí patnáct minut smíchu v dopoledních hodinách a budete se cítit svěží celý den. Je to proto, že smíchem přivádíte do těla více kyslíku, který vás nabudí. Údajně se dá srovnávat s jiným fyzicky náročným cvičením. Podle některých odborníků se minuta smíchu rovná desetiminutovému veslování.

Přírodní lék na bolest

Smích zvyšuje hladinu endorfinu. Nejen, že se mu přezdívá hormon štěstí, působí také jako přírodní lék na bolest. Endorfiny uvolněné v důsledku smíchu mohou pomoci snížit intenzitu bolesti u lidí trpících např. artritidou. Zároveň bylo zjištěno, že pomáhá i při bolestech hlavy při migrénách.

Procvičují se i obličejové svaly

Pro všechny svaly v těle existuje celá škála cviků. Obličejové svaly pořádně procvičíte pouze smíchem. Ten zlepšuje výraz obličeje, zvyšuje přívod krve a pleť je díky tomu krásně vyživená a rozzářená.

Z toho vyplývá, že lidé, kteří se často smějí, jsou krásnější, zdravější a vypadají mladší!

 

ČTĚTE TAKÉ: Nebaví vás cvičení? Zkuste pilates se štěňátky!

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů