Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Svatba v době koronavirové

Info ikona

Zrušit, odložit nebo doufat?

"S plánováním svatby začněte dvanáct měsíců před obřadem," radí svatební koordinátorky i čerstvě vdané ženy. A mají pravdu! Rok na najití příznivého data, perfektního místa, vyladěné kapely, krásných šatů, lahodného dortu i nevšedních dekorací z čínských e-shopů. Rok příprav, které se vyplatí. A také rok, který jako lusknutím prstu může přijít vniveč. 

Při plánování svatby se může pokazit ledacos. Od těsných šatů, špatně zvoleného fotografa až po příliš mnoho tvrdého alkoholu na svatebním večírku. Dokonce se může pokazit i počasí, jehož předpověď většina nevěst bedlivě sleduje a každý možný mráček opláče. Jenže všechny tyhle svatební mouchy dokážeme přechytračit. Šaty nám povolí maminky, fotky upraví Photoshop a na svatební večírek si stejně nikdo pod vlivem alkoholu nevzpomene. Co když ale existuje ještě jeden svatební strašák, o kterém jsme do letošní zimy neměli ani potuchy? Strašák, kvůli kterému se svatby v posledních týdnech ruší ve velkém...

Jarní svatba je s otazníkem

Jarní a letní svatby klepou na dveře, a tak není divu, že většina nevěst propadá panice. Jak dlouho ještě potrvá karanténa? Máme svatbu zrušit? Kdy koronavirus opustí naše končiny? To jsou otázky, které většině nevěst zní hlavou. Pokud se vaše svatba měla odehrát do první poloviny dubna, pak pravděpodobně znáte odpověď. Vládní opatření vám svatbu nedovolí uspořádat, a tak je nasnadě ji odložit a vymyslet nové datum. Bohužel ani vyhlídky na květnové svatby nejsou růžové. "Svatbu jsme měli naplánovanou na 30. května na Slovensku, kde nyní žijeme. Dnes jsem se ale nejspíš smířila s tím, že ta rok plánovaná, vysněná svatba se s největší pravděpodobností neuskuteční. Tedy ne letos. Nejdříve jsem se snažila k celé věci přistupovat pozitivně a doufala jsem, že se situace stihne uklidnit. Po telefonátech s matrikou, místem na hostinu a ubytováním k tomu již tak pozitivně nepřistupuji," říká nevěsta Bára. Finanční problémy má nejen ubytování pro hosty, ale také místo, kde se měla odehrát svatební hostina. Nevěstu zároveň trápí i samotné místo obřadu. "V případě, že budeme svatbu přesouvat až na rok 2021, nemáme jisté ani místo našeho obřadu. I teď stálo obrovské úsilí vykomunikovat s Ministerstvem kultury povolení k využití prostor na náš obřad. Příští rok bychom museli toto všechno absolvovat znovu, a to s velmi malou pravděpodobností povolení, vzhledem k politickým změnám na Slovensku," vysvětluje nevěsta. 

Svatba
Zdroj: GETTY

Problém s termínem svatby řeší i Dominika s Jakubem, kteří se mají brát v červnu. "Kvůli koronaviru jsme museli přistoupit na variantu jiného termínu. Namísto června bychom se tedy brali až v září. Pokud ale bude pandemie pokračovat, tak bychom museli přistoupit k variantě příštího roku. Datum svatby je pro nás opravdu důležité. Stále ale doufáme v aktuální termín. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet na konci května, a podle toho se rozhodneme," vysvětluje Dominika s Jakubem. 

Letní svatba přeje připraveným

Naopak letním svatbám ještě svítí světlo naděje. Stále totiž existuje šance, že se svatba uskuteční. Přesto všechno byste měli myslet i na ten nejhorší scénář, a tak zkuste pozastavit tvorbu pozvánek a dalších tiskovin, na kterých je napsáno datum vaší svatby. Podle vývoje situace uvidíte, zda dotisknete plánované datum, nebo natisknete datum nové. Hodně záleží také na tom, kolik věcí už máte připravených. Pokud jste důležité organizační záležitosti vyřešili již před karanténou, můžete vyčkávat a doufat, se vaše letní svatba uskuteční. To je i případ nevěsty Míši, která se má vdávat 7. července. "Naštěstí jsme si vše domluvili a rezervovali ještě před karanténou, takže teď jen čekáme, jak se situace bude vyvíjet a doufáme, ze v červenci už to bude bez omezení. Pouze jsme museli zrušit domluvené schůzky s oddávajícím a fotografem," říká Míša. 

Svatba
Zdroj: GETTY

Letní svatbu plánuje i naše kosmetická redaktorka Markéta. "Abych pravdu řekla, momentálně se nacházíme v totálně slepé uličce. Jelikož máme svatbu na konci srpna, situace může být všelijaká. Zatím neobjednávám žádnou dekoraci, neřeším hudbu ani další věci okolo. Jediné co mám, jsou svatební šaty a předobjednávka dortu! Jedna komplikace mě přesto dost mrzí. Za svědka mi má jít sestřenka Kristýnka, která žije dlouhodobě v Liverpoolu. Upřímně vůbec netuším, jak to bude vypadat za pár měsíců a zda se na naši svatbu vůbec dostane," vysvětluje Markéta situaci okolo plánování svatby a optimisticky dodává, že naděje umírá poslední. 

Nezapomeňte na hosty 

Myslete na to, že i hosté bedlivě sledují situaci a přemýšlejí, zda se vaše svatba uskuteční. To potvrzuje i nevěsta Míša. "Situace hodně ovlivnila naše hosty. Někteří volají a ptají se, zde svatba bude, nebo jestli přemýšlíme o odložení svatby." Ve všech případech jim můžete rozeslat e-mail či zprávu, ve které nastíníte situaci. 

Chystáte tento rok svatbu? Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak aktuálně vypadají vaše přípravy. 
 

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

ČTĚTE TAKÉ: Na co nezapomenout při plánování svatby?