Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Tři rady, jak bude sex s partnerem zajímavý i po dvaceti letech

Odpověď zní docela jednoduše: milujte se. Dnes vám prozradím i pár principů, jak docílit toho, aby byl sex co nejkrásnější i po letech monogamního vztahu.

Redakce Marianne | 18. 02. 2013

1) Udržujte tělesnou blízkost

Sex nemusí být vždycky takový, jak jej známe z filmového plátna a pornografie. Důležitý je také prostý tělesný kontakt: doteky, objetí, přitulení před spaním, polibky. Když si spolu povídáte, dotýkejte se. Když se spolu díváte na nějaký film, přitulte se. Než jdete spát, objímejte se.

Dotýkejte se za každou cenu!

2) Dotýkejte se i tehdy, když nebudete mít na doteky chuť!

Třeba jste se právě pohádali, a vy či partner jste uražení. Nebo se cítíte opravdu vyčerpaná po dlouhém dni. Navíc pokud máte doma malé dítě, staráte se o domácnost a třeba ještě pracujete, kromě toho partner také hodně pracuje, cítíte se večer asi oba vyšťavení jak čerstvě vymačkaný pomeranč. Nevadí! Na to, abyste strávili pár minut v objetí, nemusíte být svěží a nažhavení.

Stejně tak při konfliktech a hádkách platí čarovný tip: vytvořte a udržujte tělesný kontakt. Dotkněte se partnera na ruce. Dotkněte se nohou. Zkrátka dovolte také svým tělům, aby mezi sebou komunikovala. Pravděpodobně se vám do toho nebude chtít. Buď vy, nebo partner budete mít tendenci z doteku cukat. Ale právě fyzické spojení je důležité proto, aby se argumenty zbytečně neroztáčely jenom v hlavě. Naše těla jsou docela bezkonfliktní. Pes se za vámi přijde pomazlit nebo vás radostně vítá, i když jste mu zrovna za něco vynadali. Není naštvaný a říká si o pohlazení. Dělejte to podobně, a uvidíte, že mezi vámi bude mnohem větší pohoda!

3) Blízkost a intimita jsou důležitější než vzrušení a vášeň

Důležité pro dlouhodobě udržitelnou sexualitu je něco, na co často pro důraz na orgasmy, vzrušení a žhavou vášeň zapomínáme. A sice, že při kontaktu s partnerem musíme blízkost a intimitu stavět nad vzrušení a žhavost. Neříkám, že sex by neměl být vášnivý. Důležité je ale vědět, že sex nemusí být vášnivý. A že se často po laskavém kontaktu plném blízkosti a intimity cítíme lépe, než když jsme prožili intenzivní orgasmus. Opravdu!

Vědecké studie dokazují, že doteky přispívají k vylučování oxytocinu, hormonu štěstí. Stejným hormonem je žena zaplavená při a po porodu. Stejným hormonem jsou zaplaveni čerstvě zamilovaní. Právě objetí, polibky a letmé doteky pomáhají k uvolňování oxytocinu. Naopak mechanická, byť vzrušující sexualita, vedoucí k intenzivnímu orgasmu, zdaleka nemusí navozovat tak libé pocity po sexu. Po intenzivním vzplanutí, pokud nebylo doplněno množstvím intimních a sbližujících gest, přichází zpravidla náladový propad. Najednou nevíme, co jsme na tom druhém viděli. Začínáme být kritičtí. Ovšem není to partner, kdo se změnil, ale naše vnímání! Podle toho, jaké hormony nám cloumají tělem, vidíme toho druhého.

Tajemství trvale udržitelné sexuality tedy zní…

Pokud chcete být s jedním a tím samým partnerem šťastná až do důchodu, je důležité pěstovat i umění tělesné lásky. Neorientujte se jen na žhavé orgasmy, po kterých se může navíc dostavit emoční ‚opice‘, ale také na jemnější, láskyplnou rovinu milování. Na blízkost a intimitu, která může a nemusí být směrována k orgasmu.

 

Mgr. Denisa Palečková, CSB, je učitelka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a celostních masáží. Vystudovala sociologii na Karlově univerzitě a v Německu a sexuologickou práci s tělem na Institutu pro pokročilá studia o lidské sexualitě (IASHS) v USA. Je certifikovanou lektorkou Sexological Bodywork a společně s Richardem Vojíkem zakladatelkou této profese v ČR. Je známá především díky sestavení celostní smyslné masáže, která se u nás rychle rozšířila pod názvem tantrická masáž.