Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Umíte česky? Nejčastější pravopisné chytáky, které dělají vrásky dětem i dospělým

Info ikona
Žena

Hola, hola, škola volá! Zkuste se na malý moment vrátit zpátky do školních lavic a zjistěte, jak jste na tom s naší rodnou řečí. Český pravopis totiž není žádná hračka, a pokud člověk vyjde ze cviku, rychle jeho pravidla zapomene.

Ať už jste v češtině vynikali, nebo jste patřili k dětem, které se diktátů obávaly jako čert kříže, jedno je jasné. Vaši úroveň českého jazyka v mnoha případech podrží chytrý telefon s korekturou nebo počítač, který chyby podtrhne červeně či zeleně. I když nám moderní technologie pomáhají, občas se naskytnou situace, kdy se musíme spolehnout pouze sami na sebe, a především na své znalosti ze základní nebo střední školy. V takový moment rychle poznáme, jak je paměť zrádná a čeština náročná. A kdy jindy doplnit naše chybějící znalosti než právě 1. září.

Mohlo by se vám líbit

Bychom, nebo by jsme?

Tvary podmiňovacího způsobu už zamotaly hlavu kdekomu. Přitom jediný správný tvar je: já bych, ty bys, on by, my bychom, vy byste, oni by. Jednou provždy vymažte ze své hlavy nesmysly jako chtěli by jsme nebo chtěli bysme. 

Záludný kontext

Existují také slova, u kterých je důležité dbát na kontext. Pokud tak učiníte, napíšete je správně. Řeč je například o slově tip a typ. Zatímco tip používáme v momentě, kdy něco odhadujeme, slovo typ rozlišuje mezi ostatními. Pozor si také dejte na psaní slov kůra a kúra. Písmeno ů napíšeme v případě, že se jedná o kůru stromu. Naopak kúra je slovo odvozené z latiny a využívá se ve spojitosti s léčebnou kúrou. Stejně tak jsou přejatá i slova manikúra a pedikúra. Vnímat kontext musíme i v případě slov holt a hold. Vzdáváte někomu hold? Nebo je vám to holt jedno?

Ach, ty výjimky

Mezi slova, která rozhodně dokážou potrápit, patří slovo výjimka. V tomto případě si zapamatujte, že dlouhé písmeno je na začátku slova. Naopak tchyně píšeme krátce, což je dáno tím, že jde o přechylovací příponu -yně. Mnoho lidí trápí také psaní slova standard. I když vyslovujeme standart, slovo píšeme s -d na konci. Vyšší dívčí je slovo hranolky. Pokud v jídelním lístku naleznete kuřecí řízek s hranolkami, pak ho ihned vraťte servírce. Správně je totiž kuřecí řízek s hranolky, neboť podstatné jméno hranolek je mužského neživotného rodu, nikoli ženského. 

Přídavná jméno účelová vs. dějová

Hasicí přístroj, žehlicí prkno nebo balicí papír. U všech přídavných jmen, která vyjadřují, že daná věc slouží k nějakému účelu, píšeme před příponou -cí krátké i. Naopak u přídavných jmen, která ukazují, že někdo něco dělá, píšeme dlouhé í. Následně tedy píšeme hasič hasící oheň, žena žehlící prádlo,...

Info ikona
Žena

Číslovky umí potrápit

Nad psaním číslovek možná zbytečně přemýšlíme a děláme z nich hotovou vědu. Přitom bohatě postačí, když si zapamatujeme, že řadové číslovky se píší s tečkou. Pokud se někdo umístil na 1. místě, pak je tečka nezbytná. Naopak zbytečné a chybné je psaní koncovek. Už žádné 15tý či napočítejte do 5ti. 

Schematický a tematický

My víme, slovo schéma a téma se rozhodně píše s dlouhým písmenem. Pokud z nich ale vytvoříte přídavné jméno, -é se promění v krátké -e. To je dáno tím, že slovo tematický je odvozeno od slova "tematika" a podobně je to i se slovem schematický. Dobrou zprávou je, že pokud si toto pravidlo zapamatujete, budete v pracovních mailech za hvězdu. 

Díky, nebo kvůli 

Mezi nejčastější záměny dochází u slov díky a kvůli. Jejich správné použití je přitom velmi jednoduché. Pokud mluvíte o pozitivní věci, pak napíšete díky. Například: "Díky vašemu taháku dostanu lepší známku ve škole." Naopak slovo kvůli píšeme v negativním kontextu. "Kvůli vám mi ujel autobus."

A zlatá rada na závěr. Viz píšeme vždy bez tečky, neboť nejde o zkratku, ale o slovo.

Mohlo by se vám líbit