Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Mayr kúra: Zázračná očista těla, kterou zbožňují celebrity

Info ikona

Světové celebrity za tento detoxikační hit platí 4000 liber, vy ho můžete vyzkoušet v pohodlí domova zadarmo.

Whole 30, keto dieta nebo třeba dieta podle krevní skupiny – to všechno jsou stravovací trendy, které v poslední době zaznamenal snad každý, kdo chtěl zhubnout nějaké to přebytečné kilo. Všichni ale asi podvědomě tušíme, že žádná dieta není zázračná a největší pokroky se dostaví v momentě, kdy změníme náš životní styl i přístup ke sportu.

Zároveň ale svému tělu můžeme naordinovat detoxikační kúru, která nás zbaví toxinů a nastartuje tělo ke spalování. Celebrity jako Karlie Klossová, Theresa Mayová, Samantha Cameronová či Suki Waterhouseová se v poslední době zamilovaly do Mayr kúry! Překvapivě nejde o žádný výdobytek moderní doby, ale naopak o intenzivní sedmidenní program, který na počátku dvacátého století vytvořil Rakušan Franz Xavier Mayr.

Celá filozofie Mayr kúry se opírá o myšlenku, že naše zdraví i kvalita imunitního systému závisí na správném fungování střev. Program se skládá se čtyř principů: odpočinku, čištění, tréninku a doplňcích. A zatímco hvězdy první kategorie si za wellness kúru v rakouském Vivamayr zaplatí zhruba 4000 liber, vy si základní pravidla můžete osvojit zcela zadarmo.

Ranní očista

Zprvu se vám tento krok nemusí příliš zamlouvat, ale jistě brzy poznáte jeho kvality. Budíček si nastavte na 7 hodin ráno. Ihned po zazvonění se zvedněte z postele a smíchejte jednu čajovou lžičku Epsom soli s horkou vodou. Tento projímavý koktej vyplaví z vašeho žaludku a žlučového traktu všechny lepivé toxiny. Jenom se připravte na to, že následně strávíte zhruba 15 minut na toaletě. Během ranní koupele střídejte vlažnou se studenou vodou, díky čemuž se ve vašem těle spustí detoxikační proces. V ideálním případě navažte oil pullingem.

Snídaně šampiónů 

Náš žaludek je nejvíce aktivní mezi sedmou až devátou hodinou ranní, a tak toho využijte a dopřejte si snídani hodnou králů. Skvěle vás zasytí třeba horká quinoa kaše, zeleninová polévka nebo brambory s lněným olejem. Vše můžete zapíjet bylinkovým čajem, který je výborným pomocníkem při detoxikaci organismu. 

Nezapomínejte ani na oběd a večeři. Správná kombinace tuků a bílkovin zabraňuje přírůstku na váze, naopak sýry a tuky mají naprosto opačný efekt. Vařená zelenina s masem nebo rybou je tedy skvělou volbou. K večeři si nebojte dát zeleninovou polévku nebo vývar. Důležité je, abyste se během detoxikace vyhnuli večeřím, které budou plné sacharidů, ořechů a ovoce. 

Žvýkáte správně?

Nosným pilířem Mayr kúry je důkladné žvýkání. V ideálním případě byste jídlo měli 40-60 rozkousnout. Pokud se tak stane, trávicí enzymy ve slinách lépe rozbijí částice potravin, což přispěje k lepšímu trávení.