Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

V jakém věku by dítě mělo dostat mobil?

Info ikona
Mobil

Ďáblův přístroj, nebo chytrá vymoženost? Ochránce, nebo zloděj dětských let? Past na pozornost, nebo učební pomůcka? Na mobilní telefon lze pohlížet mnoha způsoby, a možná o to složitější je určit, kdy je ta nejvhodnější doba k tomu, abychom telefon pořídili našim potomkům.

„Maminko, celá třída má mobil! Já bych ho taky chtěla.“, „Taťko, kdy už dostanu ten mobil?“, „Ségra v mém věku už mobil měla!“. Jsou vám tyto věty povědomé? Pak zřejmě doma řešíte ožehavé téma s názvem MOBIL. Tento román na pokračování zná snad každý rodič, kterému není jedno, kdy se jeho dítě poprvé podívá tváří v tvář do barvami hrajícího displaye. A zatímco se snažíte odolávat dětskému nátlaku, zběsile na krabičce od mobilu hledáte drobný nápis: "Vhodné pro děti od 7 let!". Výsledek pátrání ale mluví jasně - takový nápis neexistuje.

Mohlo by se vám líbit

Plošný zákaz mobilů ve školách? Rodiče jsou pro!

Ve Francii plošný zákaz mobilů ve školách platí od letoška, Británie jej zvažuje, ve Skandinávii je užívání omezeno již nějaký čas… Jak se na to dívají rodiče v ČR?
marianne.cz

Jak prekérní situaci vyřešit?

Máte doma dychtivého potomka, který lační po telefonu? Zároveň vám ale není jedno, k čemu bude vaše ratolest mobil využívat? Celou situaci ještě zhoršují emoce, protože nechcete vašemu dítěti odpírat něco, co vlastní zbytek jeho třídy. Poslední kapkou je fakt, že neexistuje věková hranice, která by napovídala, kdy byste mobil měli dítěti pořídit. Jak tedy z celého problému elegantně vybruslit?

V první řadě je důležité zmínit, že odborníci se shodují na tom, že mobil nepatří do ručiček dětí, kterým je méně než šest let. Dítě předškolního věku si bez problému vyhraje i bez moderních technologií a navíc si udrží ještě svůj tzv. magický svět.

Problém přichází ve chvíli, kdy se z vašeho předškoláka stane žáček prvního stupně. Nejen, že kouzlo mobilu okusí od spolužáků, ale především je pravděpodobné, že potomka nebudete mít neustále na očích. Právě v takový okamžik většina rodičů svolí a mobil z bezpečnostních důvodů dítěti pořídí. Uvědomte si ale, že zatímco vy pořizujete „anděla strážného“, vaše dítě vnímá mobil spíše jako „herního ďábla“.

Mnoho rodičů však mobil pořizuje až jako dárek k desátým narozeninám. Tento věk patří mezi takovou hranici mezi dětstvím a počínající pubertou, a jde tedy o věk, kdy už se děti pohybují samy po městě a zároveň touží být v online kontaktu se svými spolužáky. Pokud tedy vyčkáte až na desáté narozeniny, rozhodně neuděláte chybu. I v tomto případě se vyplatí, když si s potomkem určíte pravidla používání mobilu.

Info ikona
Mobil

Shrnuto podtrženo:

  • Děti předškolního věku mobil ke svému životu nepotřebují.
  • Na prvním stupni ještě není nezbytně nutné, aby dítě telefon mělo. Pokud ale navštěvuje odpolední kroužky, pak se z bezpečnostních důvodů vyplatí, když mu pořídíte např. mobil bez internetu.
  • Pokud dítěti dopřejete smartphone, uvědomte si, jaké nástrahy s sebou přináší užívání internetu. Případně můžete některé choulostivé stránky zablokovat.
  • V 10 letech je standardní, že dítě už mobilní telefon vlastní. Není to však žádné pravidlo, kterým byste se museli řídit. 
Mohlo by se vám líbit

Nenápadná nomofobie ohrožuje děti i dospělé

NoMoFobie = No Mobil Fobie
marianne.cz