Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Vydejte se na nejkrásnější adventní trhy v Česku

K období adventu už neodmyslitelně patří návštěva adventních trhů, kde si můžete nejen nakoupit různé ozdoby či dárky od lokálních výrobců, ale také si pochutnat na dobrém svařeném víně, punči či místních specialitách. Vybrali jsme trojici českých měst, v nichž jsou podle nás vánoční trhy ty nejkrásnější.

Eliška Vrbová | 6. 12. 2017

Olomouc 

Za trhy s tou nejpříjemnější vánoční atmosférou v Česku jsou často označovány právě ty olomoucké, které trvají celý měsíc, tedy od konce listopadu až do Štědrého dne. Horní i Dolní náměstí tak pokryje velké množství stánků s různým sortimentem, ale zejména s punčem. Ten je totiž tamní specialitou a stánky s tímto vánočním nápojem se rok od roku množí. V Olomouci tak můžete ochutnat punč nejen olomoucký, ale také irský, francouzský, vídeňský a vlastně úplně jakýkoliv si vzpomenete. Za jednu sezónu návštěvníci olomouckých trhů vypijí až 300 tisíc pohárků punče, takže se vsaďte, že rozhodně stojí za vyzkoušení.

Praha

Pražské adventní trhy na Staroměstském náměstí jsou synonymem pro velkou spoustu návštěvníků a hodně ozdobený vánoční stromek s Týnským chrámem v pozadí. Přesto jim nelze odepřít krásnou ryze vánoční atmosféru s koledami znějícími z pódia a vonícím svařeným vínem všude kolem. To koneckonců ocenil i americký týdeník US News & World Report a zařadil pražské trhy ve své cestovatelské rubrice mezi deset nejhezčích na světě. Tématem letošní výzdoby je návrat ke kořenům českých lidových tradic, a i rozmístění stánků se vrací k původnímu tvaru hvězdy. V Praze však trhy neprobíhají jenom na zmíněném „Staromáku“, ale také na Václavském náměstí, náměstí Republiky, náměstí Míru, Tylově náměstí nebo na výstavišti v Holešovicích.  

Český Krumlov

Zahraničními turisty druhé nejnavštěvovanější město v republice hned po Praze má kouzelnou atmosféru i během roku, a co teprve v čase Vánoc. Ne nadarmo si tedy režisér Jiří Strach zvolil Český Krumlov jako místo natáčení filmu Anděl Páně 2, a proto se zde letos pořádá filmová výstava právě k této pohádce. Výstava poodkryje zákulisí příprav i samotného natáčení. Můžete se těšit na návrhy scénických řešení, originální kostýmy, fotografie i kulisy a autentické rekvizity z filmu. V historickém centru na náměstí Svornosti navíc probíhají vánoční trhy, které začaly 1. prosince a potrvají až do 7. ledna. Organizátoři připravili bohatý hudební program, můžete navštívit třeba houslový či klavírní recitál, koncert komorního orchestru, vystoupení zpěvačky Radůzy, zpěváka Dana Bárty nebo Spirituál kvintetu.

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost