Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zbavte se zbytečností aneb Jak na velký úklid?

Ze začátku možná budete mít pocit, že nic ze svých věcí vyhodit nepotřebujete a ke všem máte vztah. Přestaňte si to nalhávat. Když si uděláte pořádek ve věcech, budete mít pořádek i sami v sobě.

Máte pocit, že se vám za poslední dobu doma nahromadilo spoustu věcí? V tom případě je pravý čas na pořádnou čistku, která vám umožní zase volně dýchat. Šatník, botník, spíž i místa, kam odkládáte věci, které nemáte kam jinam dát, si žádají pořádek! Uvidíte, že jak s tím jednou začnete, nebudete chtít přestat. Úklid vám do života vnese zase nový řád a vy se budete cítit hned lépe.

Chce to systém

Nečekejte, že proces vyklízení zvládnete za jedno odpoledne. Nahromadit tolik věcí vám také trvalo nějakou dobu. Vytvořte si systém, díky kterému vás to nepřestane bavit v prvních pěti minutách. Každý den si nastavte na stopkách deset minut a během nich se dejte do toho. Zkusit můžete i variantu, kdy během jednoho týdne vyhodíte/zrecyklujete/darujete/vyklidíte vždy určitý počet věcí.

Další vychytávkou jsou tři kategorie, podle kterých budete věci třídit. Na hromádku s názvem "nechat" odložte věci, které stále používáte, nosíte a nevyhrabala jste je ze zapomenutých útrob skříně. V tomto procesu upřednostňujeme raději nemilosrdný přístup, kdy věci, se kterými si nejste jistá, jestli si je ponecháte, zkrátka rovnou vyhodíte. Pokud jste ale nerozhodná duše, na hromádku „možná nechat“ zařaďte to, čemu případně ještě dáte šanci. K této části se vraťte na konci úklidu. Hromádku "vyhodit" asi nemusíme blíže představovat. Pokud takto velký úklid děláte po několika letech, měla by být největší. Bez lítosti!

uklid

Pryč se zbytečnostmi

Pozor, nepodlehněte sentimentalitě. Když najdete své džíny ze střední školy, nezkoušejte si je. Pokud to nejsou nadčasové Levisky, pryč s nimi. Stejně tak postupujte se všemi věcmi, které najdete. Další častou chybou je přesouvat věci pouze z místa na místo. Pokud přijdete na to, že vlastníte pět otvíráků na víno, můžeme vás ujistit, že vám stačí jen jeden.

Věděla jste, že nosíte pouze dvacet procent obsahu svého šatníku? Zbylých osmdesát tam leží ladem. Stačí se jen podívat na spodní část vašeho komínku se svetry či tričky. Schválně, kolikrát jste měla na sobě kousek, který leží úplně vespod? Pokud si to ani nepamatujete, je na čase se rozloučit i s ním. Při nakupování nového oblečení si nastavte pravidlo „one-in-one-out“. V praxi to vypadá tak, že když si pořídíte např. novou halenku, jedna stará musí jít pryč. Vždy ale dobře promyslete, jestli by z ní neměla radost vaše kamarádka nebo ji můžete darovat charitě.

Velký úklid neznamená vyhodit vše, co vám přijde pod ruku, jen se zbavíte věcí, které již nepotřebujete. Stále si můžete nechat věci, ke kterým máte citovou vazbu, dobře ale zvažte, jestli za to stojí.