Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Jablečný závin s vaječným koňakem

Hledáte ideální moučník na víkend? Nabídněte svým hostům jablečný závin s luxusní chutí koňaku!

Redakce Marianne | 17. 10. 2014

PŘÍPRAVA: 20 MINUT
PEČENÍ: 30 MINUT

1 balení listového těsta (400 g)
1 kg zelených letních jablek
100 g cukru
¾ hrnku (o objemu 250 ml) nadrobených kořeněných sušenek Spekulatius/Lotus (seženete je např. v Tescu, pokud byste je nahradila máslovými sušenkami, je třeba přidat mletou skořici a hřebíček)
80 g rozinek
3 lžíce másla
4 lžíce vaječného likéru
šťáva z ½ citronu
1 žloutek se lžičkou vody na potření

1) Troubu zahřejte na 180 °C. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kostky, v míse zakápněte citronovou šťávou a posypte cukrem. Na másle poduste rozinky a nadrobené sušenky a pak vlijte likér.
2) Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélník o něco větší než plech. Poklaďte polovinou směsi z pánve, pokryjte jablky a pak opět přidejte směs. Zaviňte, okraje dejte dospod a přeneste na plech. Závin potřete žloutkem a pečte asi 30 minut. Podávejte s loužičkou likéru.

Související články

Životní styl
KVIFF 2024: Průvodce programem, cenami vstupenek, doporučenými filmy a slavnými celebritami

KVIFF 2024: Průvodce programem, cenami vstupenek, doporučenými filmy a slavnými celebritami

Zábava
Kvíz: Jak dobře znáte české filmy s letní atmosférou? Otestujte se a nalaďte se na prázdniny

Kvíz: Jak dobře znáte české filmy s letní atmosférou? Otestujte se a nalaďte se na prázdniny

Cestování
Užijte si aktivní odpočinek na biofarmě. Sběr bylinek vás pohladí po duši

Užijte si aktivní odpočinek na biofarmě. Sběr bylinek vás pohladí po duši

Byt
Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!