Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Jablečný závin s vaječným koňakem

Hledáte ideální moučník na víkend? Nabídněte svým hostům jablečný závin s luxusní chutí koňaku!

Redakce Marianne | 17. 10. 2014

PŘÍPRAVA: 20 MINUT
PEČENÍ: 30 MINUT

1 balení listového těsta (400 g)
1 kg zelených letních jablek
100 g cukru
¾ hrnku (o objemu 250 ml) nadrobených kořeněných sušenek Spekulatius/Lotus (seženete je např. v Tescu, pokud byste je nahradila máslovými sušenkami, je třeba přidat mletou skořici a hřebíček)
80 g rozinek
3 lžíce másla
4 lžíce vaječného likéru
šťáva z ½ citronu
1 žloutek se lžičkou vody na potření

1) Troubu zahřejte na 180 °C. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kostky, v míse zakápněte citronovou šťávou a posypte cukrem. Na másle poduste rozinky a nadrobené sušenky a pak vlijte likér.
2) Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélník o něco větší než plech. Poklaďte polovinou směsi z pánve, pokryjte jablky a pak opět přidejte směs. Zaviňte, okraje dejte dospod a přeneste na plech. Závin potřete žloutkem a pečte asi 30 minut. Podávejte s loužičkou likéru.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Rodina a děti
Mami, fotbal už mě nebaví: Praktické tipy, jak zvládnout přechod talentovaného dítěte na nový sport

Mami, fotbal už mě nebaví: Praktické tipy, jak zvládnout přechod talentovaného dítěte na nový sport

Zábava
Dovolená v Lisabonu: Nechte se vtáhnout gastronomickými zážitky, historií i specifickou architekturou

Dovolená v Lisabonu: Nechte se vtáhnout gastronomickými zážitky, historií i specifickou architekturou

Životní styl
Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním