Jehněčí kotlety s mátovou gremolátou
Jehněčí maso je jedním ze symbolů jara. Neomezute se jen na Velikonoce a užívejte si ho, dokud je v nejlepší kondici. Maso samozřejmě můžete připravit i na olivovém oleji na pánvi, ale grilované je mnohem lepší. Pokud budete jídlo podávat samostatně, a ne jako součást menu, raději uvedené množství zdvojnásobte.
Doba přípravy: 20 minut
(+ dvě hodiny na odležení)
Doba vaření: 10 minut
Na maso:
4 jehněčí kotlety
500 ml olivového oleje
2 stroužky najemno nakrájeného česneku
2 větvičky nasekané čerstvé máty
pepř a sůl
alobal
Na gremolatu:
1 jemně nasekaný stroužek česneku
¼ lžičky nastrouhané citronové kůry
¼ lžičky soli
4 lžíce najemno nakrájených lístků čerst-vé máty + několik kousků na ozdobu
1½ lžíce olivového oleje
1) Jehněčí kotlety, olej, česnek, mátu a pepř vložte do plastového sáčku a důkladně protřepejte, aby se maso rovnoměrně obalilo. Pečlivě uzavřený sáček zavřete na dvě hodiny do chladničky.
2) Kotlety vyndejte, setřete z nich marinádu, osolte, opepřete a zprudka grilujte po každé straně 3 minuty. Pak maso zabalte do alobalu a nechte pět minut odpočívat.
3) Mezitím si připravte mátovou gremolatu: česnek, citronovou kůru a sůl společně rozetřete plochou stranou nože na prkénku (nejlépe plastovém), dokud vám nevznikne hladká pasta, můžete použít i hmoždíř. Pak v misce promíchejte s nasekanou mátou a olivovým olejem.
4) Kotlety na talířích poklaďte gremolatou a ozdobte lístky čerstvé máty. Podávejte s různě upravenými bramborami.