Králík na hořčici
Přemýšlíte, co budete o víkendu vařit? Zkuste králíka s trochu jižní vůní. Pokud jste ho ještě nikdy neporcovali, může vás to trochu děsit, ale je to naprosto zbytečné. Pokud zvládnete naporcovat kuře, poradíte si hned napoprvé i s králíkem. Začněte tím, že odříznete stehna, pak pomalu odkrojte pásy masa na obou bocích a ty následně ještě rozpulte. Můžete ale jít i zkratkou a koupit rovnou králičí stehna.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: do 2 hodin
3 lžíce olivového oleje
1 králík
sůl, pepř dle chuti
150 g slaniny pokrájené na nudličky
1 cibule pokrájená na kolečka
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
100 ml dijonské hořčice
1 lžička sladké papriky
200 ml bílého vína
dvě hrsti nasekaných lístků čerstvého tymiánu
černé olivy bez pecky
hrst hladkolisté petrželky
1) Troubu rozpalte na 160 °C. Než se rozehřeje, porce králičího masa osolte, opepřete a opečte na pánvi na rozpáleném olivovém oleji, z každé strany cca 3 minuty. Šťávu z pánve vypláchněte troškou připraveného vína a nalijte do pekáčku připraveného na maso.
2) Maso přendejte do pekáčku a potřete hořčicí. Přidejte slaninu, cibuli, bobkový list, pepř, sladkou papriku, jednu hrst tymiánu a podlijte zbytkem vína. Zakryjte poklicí či vrstvou alobalu a za občasného podlévání vypečenou šťávou pečte cca hodinu a půl.
3) Pak poklici sejměte, přidejte olivy a posledních 10 minut zprudka pečte, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Vyndejte z trouby a posypte zbytkem tymiánu a petrželkou. Podávejte s bramborami, například v úpravě Dauphiné (viz recept vlevo).