Ohnivý kuskus s kuřetem
Blíží se jaro, slunce, cestování - konečně se nám rozproudí krev! A možná vám ji pomůže rozproudit i tento ohnivý kuskus s kuřetem. Přichází čas lehkých a pikantních jídel.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
200 g instantního kuskusu
3 lžíce olivového oleje
2 červené cibule, pokrájené
na kolečka
5 stroužků česneku, na tenké plátky
3 červené papriky, na proužky
1 menší lilek, na kostičky
3 kuřecí stehenní řízky, na nudličky
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého zázvoru
sůl a pepř
1 lžička mletého koriandru
dle chuti harissa
(nebo jiná pasta z chilli papriček)
1 konzerva loupaných rajčat
½ konzervy cizrny
1 lžíce rajčatového protlaku
hrst čerstvého koriandru
hladkolistá petrželka
1) Kuskus připravte podle návodu na obalu a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakryté poklicí.
2) Na prostorné pánvi si rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku, lilek i kuřecí nudličky. Promíchejte, přidejte kurkumu, zázvor, sůl, pepř a koriandr a za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak vmíchejte harissu, loupaná rajčata, cizrnu, rajčatový protlak a podlijte troškou vody. Přiklopte poklicí a nechte cca 10 minut dusit (občas promíchejte, pokud by se omáčka chytala ke dnu, přidejte ještě trochu vody).
3) Hotovou omáčkou přelijte kuskus, několika tahy lehce promíchněte a ozdobte bylinkami. Kuskus postavte na stůl v míse, aby si každý nandal podle chuti. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v jiném zase víc kuskusu, není na škodu – někdo to rád ostré, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…