Sladký srpen
Máte rádi, když dezert působí jako malé umělecké dílo a jeho jednotlivé složky tvoří dohromady malou symfonii? Pak vás určitě nadchnou sladké recepty oblíbeného pražského šéfkuchaře Radka Davida z pražské restaurace Babiččina zahrada.
Tvarohový koláč s nakládanými višněmi a višňovým pyré
Asi 8 porcí
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Tvarohový koláč
100 g cukru krupice
140 g hladké mouky
kávová lžička prášku do pečiva
1 vejce
100 g másla, měkkého povoleného
citronová kůra
Náplň:
450 g měkkého tvarohu
2 vejce
40 g vanilkového pudinku
20 g rumu
175 g cukru krupice
160 g másla
420 g mléka
1. Všechny ingredience zpracujte v kuchyňském robotu zhruba tři minuty na druhý stupeň (můžete ale pracovat i vařečkou). Hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
2. Smíchejte tvaroh, vejce, pudink, rum a cukr. Máslo rozehřejte v kastrůlku, přidejte k němu mléko, nechte mírně prohřát a přimíchejte k tvarohové směsi.
3. Dno 30 cm široké dortové formy vyložte pečicím papírem a těsto do ní vmáčkněte tak, aby vytvořilo placku silnou asi 4 mm. Nalijte na těsto náplň a pečte 45 minut na 150 °C.
Pyré z višní:
200 g višní
40 ml červeného vína
40 g cukru krupice
Višně zalijte červeným vínem a přidejte cukr. Převařte, zredukujte šťávu, rozmixujte ponorným mixérem dohladka a na závěr propasírujte.
Domácí kompotované višně:
200 ml červeného vína
40 g cukru krupice
¼ ks celé skořice
200 g višní bez pecek
Červené víno svařte s cukrem a skořicí, až se tekutina zredukuje na polovinu. Přidejte višně, povařte asi 3 minuty a nechte vychladnout.
Další recepty Radka Davida najdete v srpnové Marianne.