Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Šlehačkový beránek

Recept pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a beránek zůstane vláčný i několik dní. Stačí už jen uvázat mašli a lehce pocukrovat…

Redakce Marianne | 19. 04. 2014


Doba přípravy: 15 minut

Pečení: 50-60 minut

Počet porcí: na formu 1-1,5 l

Budete potřebovat:

  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

  • 60 g změklého másla + na formu

  • 2–3 vejce (podle velikosti)

  • 100 g rozinek, spařených

  • 250 g hladké mouky + na formu

  • 2 lžičky kypřicího prášku

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu. V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova (viz box dole). Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.

Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.

  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.

  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.