Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Velikonoční nádivka s kopřivami

Tak tenhle poklad je prý prověřený léty. Zkuste ho s námi! My v redakci ho letos otestujeme poprvé.

Redakce Marianne | 20. 04. 2014


Doba přípravy: 30 minut

Pečení: 50 minut

Počet porcí: 6-8

Budete potřebovat:

  • 500 g uzené vepřové krkovice

  • 8 rohlíků z předešlého dne

  • 8 vajec

  • 250 ml smetany na šlehání

  • 200 – 400 g lístků mladých kopřiv

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno

  • 4 stroužky česneku, drcené

  • 1 lžíce čerstvých lístků majoránky

  • 1 svazek pažitky, nasekané

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • 1 lžíce sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky)

  • 2 lžíce rozpuštěného másla či sádla 

  • máslo nebo sádlo na vymazání formy

Postup:

1 Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vy- chladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2
 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nech- te dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3
 Směs promíchejte a ochuťte cibulí, čes- nekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Nako- nec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo
a vyšlehaný sníh.

4
 Připravenou směs přesuňte do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i zastudena.