Zelená polévka
Tato polévka je ideální pro předjaří - tedy dobu, kdy toužíme po všem zeleném a vitamínovém, ale příroda toho ještě moc nenabízí. Vypadá jako klasická špenátovka, ale díky pestu, olivovému oleji a parmazánu je cítit po Itálii. Jejím tajemstvím je nízká doba vaření, která umožní zachování maximálního množství vitaminů.
Zelená polévka
Doba přípravy: 15 minut
Doba ohřívání a vaření: 20 minut
2 lžíce olivového oleje
1 najemno nakrájená cibule
450g sáček mraženého sekaného
špenátu (nikoli protlaku)
1 litr vody
2 hrsti rukoly, posekané na menší kousky
špetka muškátového oříšku
3 lžičky soli
3 prolisované stroužky česneku
2 lžíce kysané smetany
1 lžíce pesta
50 g parmazánu
1) Na olivovém oleji v hrnci zpěňte cibulku, přidejte mražený špenát a zalijte studenou vodou. Vmíchejte rukolu, muškátový oříšek a sůl. Zahřívejte, a když se polévka začne vařit, přidejte česnek a vařte už jen tři minuty – díky tomu se zachová maximální množství vitaminů.
2) Polévku nechte mírně vychladnout (cca 10 minut), mezitím si škrabkou na brambory nakrouhejte hoblinky z parmazánu a odložte je stranou.
3) Do polévky přidejte kysanou smetanu s pestem a poté vše rozmixujte na jemný krém. Podávejte posypané hoblinami parmazánu, který chuť polévky výborně doplňuje.