Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zjistěte, jak si uchovat chleba čerstvý co nejdéle a jak udržet ovoce a zeleninu svěží ne dny ale týdny. Odborníci odhalují nejčastější chyby, které děláme při skladování potravin. Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.

Terezie Benoni | 20. 03. 2025

Podle odborníků se až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Přispívá k tomu jistě i způsob, jakým potraviny uchováváme. Správné skladování má totiž velký vliv na jejich trvanlivost. A kde nejčastěji většinu jídla máme? Ano, v lednici. Někdy tam ale s dobrým úmyslem dáváme to, co tam nepatří, což má pak opačný efekt a jídlo se rychle kazí. Kolikrát také máme špatně nastavenou teplotu nebo chaoticky uspořádané potraviny, které často přehlédneme a ony se ztratí v útrobách lednice. Objevíme je samozřejmě až po datu spotřeby. Jak tedy správně potraviny skladovat a jakou lednici si vybrat?

Čtěte také: KVÍZ: Je vaše prádlo v bezpečí? Špatné postupy při praní ruinují vaši peněženku a kradou drahocenný čas

Praní prádla je umění, které jsme všichni převzali od našich matek, ale existuje několik šokujících chyb, o kterých nám možná nikdo neřekl.  Zjistěte, zda se jich náhodou také nedopoušíte a ujistěte se, že je vaše prádlo v bezpečí.

Dejte do ledničky teploměr

Často máme teplotu v lednici nastavenou příliš vysoko. Ideální teplota je okolo 5°C, když je vyšší jídlo se logicky rychleji kazí. Je také dobré vědět, že nejtepleji je na horní poličce. Tam umístěte vychladlá hotová jídla určená k okamžité spotřebě. Do prostředního regálu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Na první poličce nad boxy skladujte maso a ryby. A co patří do dveří? Tam bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat v horní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla. Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o česnek, brambory, cibuli, rajčata, papriku, pečivo, exotické ovoce a banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť.

Pokračovat

Čtěte také: Kvíz: Dostali byste se na vysněnou střední školu? Otestujte si, co si pamatujete ze základní školy

Příjímací zkoušky na střední školy se pomalu blíží a řada žáků a jejich rodičů je značně nervózních. Než se otevřou zkušební místnosti, otestujte si sami, jak byste přijímačky na střední školu zvládli. Jsou těžší, než se si myslíte.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Poradna
Návod, který si zamilují babičky i tátové: Dřevěný kočárek pro své děti i vnoučata vyrobíte podle tohoto návodu raz dva a za pár korun

Návod, který si zamilují babičky i tátové: Dřevěný kočárek pro své děti i vnoučata vyrobíte podle tohoto návodu raz dva a za pár korun

Poradna
Víc než polovina Čechů má špatně pojištěnou domácnost: Může je to stát miliony

Víc než polovina Čechů má špatně pojištěnou domácnost: Může je to stát miliony

Poradna
Myslíte si, že kousek plísně ničemu nevadí? Po tomhle článku si to rozmyslíte

Myslíte si, že kousek plísně ničemu nevadí? Po tomhle článku si to rozmyslíte

Poradna
Takhle zářící okna jste ještě neměli. Stačí vám k tomu dvě věci, které má každý doma

Takhle zářící okna jste ještě neměli. Stačí vám k tomu dvě věci, které má každý doma

×
  • Marianne Bydlení
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + BIOTECH PÉČE CODEX LABS + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + BIOTECH PÉČE CODEX LABS + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit