Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Byt ve staré zástavbě zoufale potřeboval radikální změnu dispozic

Malý byt s výklenkem na spaní zoufale potřeboval rekonstrukci. Do té se Mari s Viktorem odvážně pustili a nenechali cihlu na cihle.

Terezie Benoni | 7. 04. 2024

Když Viktor a Mari koupili svůj byt ve staré zástavě švédského Göteborgu, byl nešikovně uspořádaný. Kuchyň a obývací pokoj byly oddělené a mezi nimi se tísnil prostor na spaní se vstupem z kuchyně a předsíně. Byt o rozloze 67,6 m² si tedy říkal o radikálnější zásah, se kterým pomohla odborná firma. 
 

Info ikona
Dominantou ložnice jsou prostorně vestavěné šatní skříně. 

S citem pro detail

Po rozsáhlé rekonstrukci se z kuchyně stala ložnice, ze spacího koutu naopak kuchyně, která je otevřená do obývacího pokoje i vstupní haly. Otevření prostoru mezi obývacím pokojem, chodbou a kuchyní je podstatně praktičtější a stylovější. Vytváří plynulý přechod mezi místnostmi a naopak ložnice dostala intimnější ráz. 

Galerie: Byt byl před rekonstrukcí nepraktický

Čtěte také: Revoluční proměna: Z bytu v Bratislavě se stal architektonický zázrak

Cílem odvážné rekonstrukce slovenských architektů bylo přeměnit čtyřpokojový byt na multifunkční prostor pro umění, práci a dobrý gramofon se zvukovým systémem. Jednoduše byt rozdělili na denní a noční zónu a dali vyniknout jednotlivým materiálům.

Podtrhli starou krásu

Ložnice je sice malá, ale maximálně funkční. Celou jednu stěnu tvoří praktické vestavěné skříně. Obývací pokoj dostal zcela nový ráz díky parketám, které byly navoskované bílým pigmentovaným tvrdým voskem. Skvěle nyný ladí s lehce našedlou výmalbou stěn dozdobenou bílým štukem. V místnosit tak vyniknou původní kachlová kamna. Aby zůstala dominantou, je ostatní nábytek volený pouze v nenápadných tónech. 

Info ikona
Skvěle nyný ladí s lehce našedlou výmalbou stěn dozdobenou bílým štukem.

Kuchyň se dřeva zřekla

Zatímco zbytek bytu je laděný do bílých a šedých tónů s výraznými dřevěnými prvky, kuchyň jde zcela opačným směrem. Aby zde byl dostatek denního světla, odděluje ji od ložnice částečně prosklená stěna s černými kovovými rámy. Pod ní je praktická jednoduchá linka s mramorovou deskou, a ze stejného materiálu je také podlaha a deska jídelního stolu. Mísí se tu tak pocit luxusu s lehce industriálním stylem. A co je na celé této realizaci nejzajímavější? Všechno to spolu dokonale ladí!
 

Galerie: Citlivá rekonstrukce starého bytu

Foto a styling: Sarah Widman, Elin Kickén a Evalotta Sundling, www.alvhem.com

Zdroj informací: Alvhem, www.alvhem.com

Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor