Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Rekonstrukce bratislavského bytu je plná skvělých nápadů

Původně tmavý byt rozdělený do mnoha místností v jedné z nejstarších městských částí slovenského hlavního města, prošel radikální proměnou. Dnes je zalitý sluncem a nechybí mu moderní šmrnc.

Terezie Benoni | 6. 10. 2023

Sedmdesátimetrový byt se nachází v jedné z nejstarších městských částí v Bratislavě. Tato osada vznikla na počátku 50. let 20. století a dnes je obklopena novou kancelářskou částí města. Architekt Alan Prekop se pustil do radikální rekonstrukce. Ačkoli je byt v pátém patře, trpěl nedostatkem světla. Původně měl byt tři ložnice a denní společná zóna byla situovaná ke dveřím bez denního světla. Architekt změnil dispozice tak, aby společné prostory zvětšil a prosvětlil. Vytvořil tak ideální místo k bydlení pro pár nebo mladou rodinu. Byly odkryty původní materiály a zachovány byly pouze nosné zdi, které otevírají interiér ze západní strany až na východ. Ve středu bytu je sloup spojený betonovým nosníkem s kulatým otvorem, který uprostřed dispozice vytváří silný architektonický prvek.
 

Galerie: Bratislavský byt v novém
Mohlo by se vám líbit

Půdní byt na Vinohradech prošel zásadní rekonstrukcí

Šedesátimetrový půdní byt potřeboval nově zařídit a změnit dispozice tak, aby byl využitý každý jeho centimetr. Architekt Martin Frank ze studia Deconcept zadání hravě splnil.
mariannebydleni.cz

Původně tmavý byt je dnes zalitý sluncem

Jediným dělícím prvkem v bytě je dřevěná konstrukce se skleněnou výplní, která nahrazuje původní cihlovou zeď. Požadované intimity v ložnici lze snadno dosáhnout tak, že se v přepážce zavřou dveře a záclony zatáhnou. Přes den se dá naopak prostor otevřít a interiér propojit. Při výběru materiálů měl přednost kov. Nerezová ocel, která je dominantní,, byla použita na parapety, kuchyňský bar a drobnější detaily. Koupelna a toaleta byly ponechané na původním místě. Během rekonstrukce byly použité recyklované přebytečné materiály z jiných projektů. V bytě není vestavěný nábytek, který ještě umocňuje pocit velkého prostoru. U vchodu do ložnice je umístěna otevřená skříň. Interiér je utváří řada drobných detailů, které se spojují v jeden celek. Kombinace západního světla se strukturovaným plechem a s ikonickým kruhovým průhledem vytváří atraktivní každodenní vizuální zážitek.

Mohlo by se vám líbit

S výhledem na záliv Baltského moře

Jednoduchá dřevostavba v zálivu Baltského moře Saltsjön nedaleko Stockholmu je zcela jednoduchá, přesto svým obyvatelům nabízí dokonalé místo pro odpočinek.
mariannebydleni.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Byt
Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Byt
 Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční