Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Malé ale milé: Z bývalé vrátnice vznikl komfortní mini dům pro dva

Když architekt Paulo Moreira ze stejnojmenného studia dostal zakázku na zařízení pohodlného bydlení s dostatkem úložného prostoru v objektu bývalého vrátního domku, věděl, že stojí před velkou výzvou. Obstál dokonale!

Terezie Benoni | 2. 02. 2024

Casa Zaire je miniaturní domek, spíše budka, jež se nachází v zadní části moderní budovy v Rua do Zaire v centru portugalského Porta. „Domek je ve středu dění, ale zároveň je svou polohou chráněn před ruchem velkého města. To nás vedlo k tomu, abychom tuto malou budovu interpretovali jako autonomní objekt,“ říká jeden z autorů návrhu, architekt Paulo Moreira a dodává: „V přízemí náš zásah spočíval v úpravě propojení mezi halou, koupelnou a obytným prostorem. Kuchyňskou linku a schody, které vedou do horního patra, jsme umístili podél obvodových zdí a tím jsme uvolnili centrální prostor, takže se sem teď vejde i jídelní kout.“ 

Galerie: Mini domek z bývalé vrátnice
Mohlo by se vám líbit

Učitelé Marina a Martin se v Teplicích rozhodli pro radikální rekonstrukci kuchyně, do které se pustili s vyhrnutými rukávy

Stejně jako občas musejí přimhouřit oko nad svými žáky, tak stejně občas mhouří i nad svými dětmi, Jonášem a Mikulášem. Při rekonstrukci kuchyně ale žádné úlevy neměli v plánu. Pustili se do ní s vyhrnutými rukávy a kompromisy si zakázali.
marianne.cz

Město a venkov, staré a nové 

Architekti v domě zachovali několik původních prvků, třeba podlahu, jejíž ošlapaná dlažba se svou patinou do celého konceptu krásně zapadla. Také další vybavení, jako třeba bílé keramické obklady stěn, zlaté úchytky a baterie nebo kamenný dřez, korespondují se záměrem působivě smíchat staré a nové, historické a moderní v souladu s duchem celé městské čtvrti, ve které nemovitost stojí. Dům teď nabízí plnohodnotné bydlení pro dva s kuchyní, ložnicí, balkonem a střešní terasou, na kterou se vylézá z ložnice po žebříku. Velmi důmyslně je v domě řešený úložný prostor – architekti jej odsunuli ke stěnám, aby zachovali volný střed místností, a naplno využili veškerý nábytek. Úložné boxy tak najdete ve schodech, v posteli i v podestě mezi schody a kuchyňskou linkou. Díky tomu se obyvatelé domu pohodlně vejdou na 30 čtverečních metrů i se všemi svými věcmi a můžou si užívat komfort života v domě a zároveň maximální dostupnost, spojenou s lokalitou centra města.

Zdroj informací: Paulo Moreira Architectures, archdaily.com

Mohlo by se vám líbit

Dcerce vyrobila domek pro panenky podle aktuálních trendů

Domek, který Lucie s láskou vyrobila, je zařízený tak, jak by se jí dům líbil zařízený ve skutečnosti. Základ koupila v běžném obchodním řetězci, zbytek dotvořila podle fantazie.
mariannebydleni.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z bývalého skladu snový domov: Podívejte se na úžasnou rekonstrukci industriálního prostoru

Z bývalého skladu snový domov: Podívejte se na úžasnou rekonstrukci industriálního prostoru

Dům
Prastarou řadovku zrekonstruoval v retro stylu

Prastarou řadovku zrekonstruoval v retro stylu

Dům
Prozkoumejte s námi venkovské sídlo ze 14. století v Jižních Čechách: Skrytý klenot  s historickým šarmem a moderním komfortem

Prozkoumejte s námi venkovské sídlo ze 14. století v Jižních Čechách: Skrytý klenot  s historickým šarmem a moderním komfortem

Dům
Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování

Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování