Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Samosběr jahod 2025: Nejlepší místa po celém Česku, kde natrháte ty nejsladší jahody bez front a za pár korun

Ačkoli jahodová sezóna 2025 začala už v květnu a v červnu a většina samosběrů je již ukončená, nemusíte si zoufat. Stále existuje možnost, jak sehnat dokonalé a chutné jahody za pohodovou cenu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Sladké, voňavé a plné vitamínů – takové jsou čerstvě natrhané jahody. Samosběr se stává každoroční tradicí pro mnoho rodin i jednotlivců, kteří si chtějí užít čerstvé ovoce přímo z pole. Rok 2025 není výjimkou, a proto vám přinášíme aktuální informace o samosběrech po celé České republice. Většina českých jahodáren končí samosběr ke konci července nebo v první polovině srpna, protože jahody dozrají v hlavní sezoně. Přesto ale řada farem samosběr prodlužuje, nabo nabízí ke koupi již natrthané jahody bez nutnosti trhat je na poli. Pro aktuální termíny a dalších zbytkových možností doporučujeme sledovat jejich oficiální web nebo sociální sítě.

Jak se připravit na samosběr jahod?

Na samosběr jahod je dobré se předem připravit. Nezapomeňte si vzít vlastní nádoby na sběr – ideální jsou košíky nebo kyblíky, které dobře drží tvar a vejde se do nich dost ovoce. Oblečení volte pohodlné a přizpůsobené pohybu v terénu, stejně tak obuv, ideálně nepromokavou a pevnou. Především v teplých dnech myslete na dostatek tekutin – hydratace je základ, zvlášť když budete na poli několik hodin. A pokud s sebou berete děti, což rozhodně doporučujeme, dohlížejte na jejich bezpečnost. Pro nejmenší je to zábava a dobrodružství, které si navíc mohou „osladit“ čerstvými jahodami přímo z řádku.

Jak jahody využít v kuchyni?

Čerstvě natrhané jahody jsou samy o sobě skvělou pochoutkou, ale pokud si jich donesete domů větší množství, nabízí se spousta možností, jak s nimi naložit. Nejklasičtější volbou je jahodová bublanina – voňavý a vláčný moučník, který nikdy nezklame. Skvělým způsobem, jak uchovat chuť léta i na zimu, je domácí jahodový džem. Pokud máte raději něco tekutého, zkuste připravit osvěžující jahodový sirup – ideální do limonád i koktejlů. Nadbytek jahod se dá jednoduše zamrazit. Po rozmrazení je pak využijete třeba do smoothie nebo jako ozdobu dezertů. A nesmíme zapomenout na klasiku v podobě jahodových knedlíků. Sladké jídlo, které u nás patří k nejoblíbenějším letním receptům.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: S domácí jahodovou zmzlinou rychle zapomenete na kupovanou

Léto je tu a s ním i vysoké venkovní teploty. Možná vám právě v těchto dnech přijde vhod náš recept na skvělou domácí zmrzlinu. Vystačíte si jen s pěti surovinami a výsledek opravdu stojí za to!
marianne.cz

Přehled českých jahodáren (samosběr v sezoně 2025):

Středočeský kraj: Jahody Kunratice (pole u Vojnů, u Čápovek), Jahody Schwenk (Uhříněves), Ovocné sady Bříství, Sedlčanské jahody Albaflor, Jahodárna Oskořínek, Jahodárna Hanč (farma Vraňany), Starokolínské jahody, Jahodárna Kouřim Procházka

Pardubický & Vysočina: Farma Drahoš (Dolní Újezd u Litomyšle), Jahody Choltice, Statek Malejov (Zámrsk), Farma Simandl, Jahody Staré Ždánice & Podůlšany, BIO jahody Třebíč

Jihomoravský kraj: Jahodárna Prostějov, Jahodárna Brno‑Slatina, Jahodárna Brno‑Podolí, Jahodárna Buzrla (Moravský Žižkov), Zelenina Košťál (Bilovice), další lokální jahodárny

Královéhradecký kraj: Samosběr jahod Piletice, Jahodárna Černožice, Agrodružstvo Libčany

Další regiony: Jahodárna Brozany (nad Ohří, Ústecký kraj), Sempra Turnov (Liberecký kraj), Farma Lička (Moravskoslezský kraj)

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jak vykouzlit neodolatelné jahodové cheesecake řezy

Lehké, svěží, jednoduché a rychlé na přípravu. To jsou vlastnosti, které u cheesecaků milujeme obzvlášť v teplých letních dnech. Cheesecake řezy podle dnešního receptu jsou spojením křupavého sušenkového základu, jemného vanilkového krému a voňavého ovoce, v našem případě jahod.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×