Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: S domácí jahodovou zmzlinou rychle zapomenete na kupovanou

Léto je tu a s ním i vysoké venkovní teploty. Možná vám právě v těchto dnech přijde vhod náš recept na skvělou domácí zmrzlinu. Vystačíte si jen s pěti surovinami a výsledek opravdu stojí za to!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 07. 2025

Správná zmrzlina by se dala definovat jako mražené jídlo vyrobené z mléka, zkombinované s ovocem a většinou také obsahující aromata. Je ideálním letním osvěžením, ale i skvělým dezertem po jídle nebo ke kávě. Ať už samotná nebo jako součást pohárů, koktejlů či zákusků. Na dnešním trhu existuje nepřeberné množství druhů zmrzliny. Mezi ně patří obvyklá poměrně hutná a ledová zmrzlina, měkká zmrzlina, nízkotučná zmrzlina, veganská zmrzlina, zmrzlina bez přidaného cukru, zmrzlina typu gelato, zmrzlina z mraženého jogurtu, ale například také zmrzlina bez lepku a laktózy. Není ovšem málo těch, kteří nedají dopustit na zmrzlinu vlastní domácí výroby. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, co se s vaším tělem děje, když jíte zmrzlinu? Proč si tento typ dezertu většina z nás tolik vychutnává?

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Vzorované palačinky jako kouzelný zmrzlinový balíček s ovocem a šlehačkou

Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.
marianne.cz

Co se s námi děje, když jme zmrzlinu?

Má zmrzlina pozitivní účinky na naše tělo, a pokud ano, jaké? Samozřejmě, že má, ovšem pokud se konzumuje (ostatně jako všechny potraviny) v rozumném množství. Zmrzlina může zvýšit hladinu energie, protože je dobrým zdrojem sacharidů a obvykle obsahuje asi 15 až 20 g cukru na 100 g porci. Ačkoli se její nutriční hodnota liší v závislosti na způsobu výroby, zmrzlina obsahuje také přibližně 8 g tuku a 2 až 4 g bílkovin (na 100g porci!). Napřklad sportovcům může pomoci zlepšit výkon před tréninkem nebo soutěží. Zmrzlina navíc stimuluje hormon radosti a pomáhá snižovat hladinu stresu v těle. Obsahuje (resp. některé z jejích složek, např. mléko a smetana) tryptofan – esenciální aminokyselinu, která se krevním oběhem dostává do mozku a za přítomnosti pyridoxinu (vitamínu B6) se přemění na „hormon štěstí', pozitivně ovlivňující náladu i spánek. Nemálo lidí v depresivním rozpoložení či ve chvílích smutku a úzkosti skutečně automaticky sahá po zmrzlině. Nejlépe prý funguje zmrzlina vanilková.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tvarohový pohár, který se rozplývá na jazyku? Nepečený Míša do skleničky!

Nanuk Míša patří už přes šedesát let k našim nejoblíbenějším mraženým pochoutkám. Jeho chuť a popularita byla také inspirací ke vzniku skvělého domácího dezertu „Míša řezy“. Jejich rychlejší, nepečenou variantu prozrazuje dnešní recept.
marianne.cz

Zmrzlinu ano, ale v rozumném množství

Klasická zmrzlina je zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Je bohatá na vápník a fosfor, obsahuje dobré procento denního příjmu vitamínů skupiny B a vitamínů rozpustných v tucích A, D a E. Dalšími minerály, které v jejím složení vidíme, jsou hořčík, jód, zinek, draslík a také vitamín C. Pokud jíme malé množství zmrzliny (i jednou týdně) a dodržujeme obecně zdravou stravu, zmrzlina může tělu prospět a dodat mu živiny. Existují ovšem i ​​negativní účinky, a to při nadměrné konzumaci. Zmrzlina obsahuje poměrně velké množství cukru a nasycených tuků a pojídání zmrzliny ve velkém množství může způsobit zvýšení tělesné hmotnosti, viscerálního tuku, obvodu pasu a přispět k výskytu onemocnění, jako je obezita, cukrovka 2. typu, ischemická choroba srdeční, zvýšení „špatného“ cholesterolu a krevního tlaku.Takže zmrzlinu ano, ale pochopitelně v rozumném množství. Ideální je snažit se dodržovat vyváženou stravu a mezi ní sem tam přidat trochu tohoto oblíbeného dezertu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený dort s borůvkami a jahodami je pastvou pro oči a chutná božsky

Pod slovem dort se ukrývá nekonečná řada variant cukrářského výrobku, často spojovaného se slavnostními příležitostmi. Nepečený dort s borůvkami a jahodami podle dnešního receptu je nejen výborný, ale – jak se na správný dort sluší - také atraktivní napohled.
marianne.cz

Recept na jahodovou zmrzlinu

Seznam potřebných ingrediencí

  • 300 g čerstvých jahod
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka

Jak na to:

Jahody rozmixujeme. Přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Pokud máme výrobník zmrzliny, vše nalijeme do výrobníku a zamrazíme. Pokud výrobník zmrzliny nemáme, směs dáme zamrazit do mrazničky. Mrznoucí směs je potřeba 2–3x promíchat, vždy asi po hodině, aby se neudělaly velké krystaly ledu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×