Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Jak vykouzlit neodolatelné jahodové cheesecake řezy

Lehké, svěží, jednoduché a rychlé na přípravu. To jsou vlastnosti, které u cheesecaků milujeme obzvlášť v teplých letních dnech. Cheesecake řezy podle dnešního receptu jsou spojením křupavého sušenkového základu, jemného vanilkového krému a voňavého ovoce, v našem případě jahod.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 07. 2025

Součástí cheesecake vrstvy v dnešním receptu je samozřejmě i krémový sýr. Ideálním typem je Philadelphia, jedna z nejznámějších značek sýrů na světě. Používá se do dezertů, jednohubek, burgerů, a dokonce i v rozmanitých kulinářských experimentech. Mnoho lidí si myslí, že pochází z Philadelphie ve Spojených státech. Ale pravda je úplně jinde. Sýr Philadelphia byl vynalezen v roce 1872. Nikoli ovšem ve Philadelphii, ale ve státě New York. Mlékaře William Lawrence při pokusu o výrobu sýra ve ve stylu francouzského Neufchâtelu   omylem vytvořil něco bohatšího a krémovějšího: to, čemu dnes říkáme smetanový sýr

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený lotus cheesecake velmi dobře vypadá a také skvěle chutná

Nechce se vám v letním vedru zapínat troubu? Můžete vyzkoušet nepečený a velmi lahodný cheesecake s karamelovou Lotus pomazánkou, čokoládou a jemným mascarpone krémem.
marianne.cz

Název Philadelphia byl geniálním marketingovým trikem

Velký obchodní úspěch přišel o několik let později, v roce 1880, kdy se Lawrence spojil s podnikatelem Georgem Burnettem. Ten dostal skvělý nápad: pojmenovat sýr „Philadelphia“. Prostě jen proto, že si v té době Philadelphia získala pověst kvalitních mléčných výrobků a vynikající kuchyně. Název „Philadelphia“ se stal marketingovým nástrojem, který měl novému produktu dodat prestiž, kvalitu a důvěru. Nikdo se neptal, kde se vyrábí – všichni jen chtěli věřit, že pochází ze srdce vynikající americké gastronomie. Trik fungoval. Filadelfský smetanový sýr se stal synonymem luxusu a jeho produkce se rapidně zvýšila. Během několika desetiletí se stal globální značkou. Ve skutečnosti ve Filadelfii nikdy neexistovala jediná továrna, která by ho vyráběla. Příběh sýru Philadelphia je jedním z nejúspěšnějších případů budování značky, které není založeno na původu, ale na reputaci. Jméno se stalo celou identitou. A tento sýr mnoho lidí stále považuje za lokální produkt města, které ho nikdy neznalo.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Na skvělý domácí kinder řez stačí devět běžných surovin

Kinder mléčný řez si během své téměř padesátileté existence získal srdce dětí i dospělých napříč světem. A tak se pochopitelně dočkal i svých domácích napodobenin, z nichž některé jsou prostě úžasné. Připravit si tuto oblíbenou dobrotu můžete i podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na jahodové cheesecake řezy

Seznam potřebných surovin

Sušenkový základ:

  • 170 g máslových sušenek
  • 80 rozpuštěného másla
  • 20 g třtinového cukru

Cheesecake vrstva:

  • 500 g krémového sýra (Philadelphia)
  • 15 g hladké mouky
  • 105 g krupicového cukru
  • 120 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 45 g smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka soli

Jahodová vrstva:

  • 500 g jahod
  • 1 dortové červené želé

Jak na to:

Máslové sušenky rozmixujeme a přímo ve formě (20x20 cm) smícháme s třtinovým cukrem a rozpuštěným máslem. Vzniklou směs upěchujeme lžící a dáme péct do trouby předehřáté na 140 °C na 8 minut. Po vychladnutí si připravíme krém. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Smícháme zakysanou smetanu (nebo jogurt), krémový sýr, cukr, smetanu ke šlehání, mouku, mletou vanilku a špetku soli. Nakonec přidáme vejce a vše dobře promícháme. Krém nalijeme na sušenkový základ, uhladíme a pečeme 30 minut na 140 °C. Po upečení necháme dort úplně vychladnout při pokojové teplotě. Na závěr přidáme nakrájené jahody a zalijeme dortovým želé, připraveným podle návodu. Necháme v lednici ztuhnout (ideálně přes noc).

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×