Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Nikdy ji nedávejte do lednice ani k bramborám: Jediným fíglem udržíte cibuli čerstvou celé měsíce

Cibule je v české kuchyni nepostradatelná a její správné skladování je klíčem k tomu, aby si udržela svou chuť a pevnost co nejdéle. Pokud se budete držet několika jednoduchých zásad, vydrží vám čerstvá celé měsíce.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 8. 09. 2025

Základem úspěchu je najít pro cibuli suché, chladné a tmavé místo, kde dobře cirkuluje vzduch. Ideální teplota se pohybuje mezi 4 a 10 °C. Naprosto klíčové je neskladovat cibuli společně s bramborami. Ty totiž uvolňují vlhkost a plyny, které způsobují, že cibule rychleji klíčí a měkne. Nikdy také nedávejte cibuli do igelitových sáčků, ve kterých se drží vlhkost a cibule snadno plesniví. Mnohem lepší službu vám udělají síťované pytle, papírové sáčky s otvory nebo obyčejné proutěné košíky. Pamatujte také, že ne každá cibule vydrží stejně dlouho. Klasické žluté odrůdy s pevnou slupkou jsou pro skladování nejlepší, zatímco sladší červené cibule obsahují více vody a je lepší je spotřebovat dříve.

Info ikona
Správné skladování cibule
Mohlo by se vám líbit

Bez sklepa uskladníte brambory na celou zimu: Stačí vám k tomu trochu kmínu

Nakoupili jste si zásobu brambor na zimu nebo sklidili vlastní úrodu, ale chybí vám ideální sklep? Žádný strach, i v panelákovém bytě se dají brambory uchovat čerstvé a chutné po dlouhé měsíce. Stačí, když znáte pár základních triků a vyvarujete se několika častých chyb.
marianne.cz

Než cibuli uložíte k zimnímu spánku

Pokud máte cibuli z vlastní zahrádky, je důležité ji před uskladněním správně připravit. Nechte ji několik dní proschnout na dobře větraném místě, dokud nebude její vrchní slupka papírově suchá a nať i kořínky zcela zvadlé. Poté odstřihněte kořínky a nať zkraťte zhruba na dva až tři centimetry. Nakonec pečlivě zkontrolujte každou cibuli a k uskladnění vyberte jen pevné a nepoškozené kusy. Nejlépe se cibuli daří v chladné spíži, ve sklepě nebo na nevytápěné chodbě. Důležité je skladované zásoby čas od času zkontrolovat a vyhodit jakýkoli kus, který začíná měknout nebo plesnivět. Zabráníte tak tomu, aby se nákaza rozšířila na ostatní.

Co s načatou cibulí?

Rozkrojenou nebo nasekanou cibuli už do spíže nevracejte. Patří do lednice, ideálně v uzavíratelné krabičce nebo zabalená do fólie, kde vydrží čerstvá několik dní. Pokud si chcete připravit cibuli do zásoby, můžete ji nakrájet a zamrazit. Pro lepší výsledek se doporučuje ji před zmrazením krátce spařit.

Mohlo by se vám líbit

Naše babičky ukládaly vajíčka do pšenice. Zkuste to také!

Vajíčka mají ve většině českých kuchyní důležitou roli, přesto v jejich skladování děláme chyby. Pojďte se podívat, o co jde a jak lze vejce skladovat mimo lednici.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×