Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Bez sklepa uskladníte brambory na celou zimu: Stačí vám k tomu trochu kmínu

Nakoupili jste si zásobu brambor na zimu nebo sklidili vlastní úrodu, ale chybí vám ideální sklep? Žádný strach, i v panelákovém bytě se dají brambory uchovat čerstvé a chutné po dlouhé měsíce. Stačí, když znáte pár základních triků a vyvarujete se několika častých chyb.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 22. 08. 2025

Než brambory uložíte k dlouhému spánku, dopřejte jim malou ozdravnou kúru. Po sklizni je nechte asi dva týdny odpočívat na suchém a tmavém místě při teplotě kolem 15 °C. Tento proces, kterému se říká „vydýchání“, pomůže zahojit drobné ranky a oděrky na slupce, což je skvělá prevence proti hnilobě a plísním během skladování. Základem úspěchu je správná teplota. Ideální je udržovat brambory v rozmezí 4 až 8 °C. Pokud teplota klesne pod 4 °C, škrob v hlízách se začne měnit na cukr. Brambory pak sice získají nasládlou chuť, ale při tepelné úpravě, zejména při smažení, mají tendenci hnědnout a ztrácejí svou typickou strukturu. Stejně důležitá je tma a přiměřená vlhkost. Na světle totiž brambory zelenají a začínají klíčit, což snižuje jejich kvalitu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.
marianne.cz

Poslouží vám i balkon

Kam s nimi tedy v bytě? Jednou z možností je balkon. Připravte si bednu, kterou důkladně vyložíte polystyrenem. Ten brambory ochrání před prvními chladnými nocemi. Jakmile se ale přihlásí opravdové mrazy, je nutné bednu přestěhovat dovnitř, protože promrznutí hlízy nenávratně poškodí. Dalším skvělým útočištěm může být tmavý kout ve spíži nebo chladnější komora. Brambory nasypte do prodyšného jutového nebo papírového pytle a pro jistotu je ještě můžete přikrýt starou dekou. Dejte si ale pozor na sousedy – brambory by se nikdy neměly skladovat v blízkosti jablek. Jablka uvolňují plyn etylen, který výrazně urychluje klíčení.

 

Brambory můžete skladovat i v bytě

Použijte kmín a zapomeňte na lednici

A teď jedna babská rada, která má vědecký základ a opravdu funguje: přidejte k bramborám kmín. Stačí do pytle vložit malý plátěný sáček s celým kmínem. Jeho silice působí jako přírodní inhibitor klíčení a dokáže tento proces výrazně zpomalit i v teplejším prostředí bytu. Na tomto principu fungují i moderní řešení, jako jsou speciální prodyšné pytle, které mají často kapsičku na kmín nebo jsou přímo napuštěné kmínovou silicí. Tyto pytle udrží brambory v kondici i několik měsíců. Ač se to může zdát jako dobrý nápad, klasická lednice pro skladování brambor vhodná není. Je v ní příliš chladno a vlhko. Zejména u zadní stěny, kde kondenzuje voda, mohou brambory snadno začít plesnivět. Pokud byste přesto chtěli využít chladicí zařízení, muselo by jít o speciální vinotéku nebo jiný přístroj, kde lze nastavit konstantní teplotu kolem 7 °C. Skladování brambor bez sklepa tedy není žádná věda. Stačí jim najít nejchladnější a nejtmavší místo v bytě, zajistit prodyšnost, využít sílu kmínu a pravidelně je kontrolovat. Když odstraníte jakýkoliv poškozený či nahnívající kus, prodloužíte životnost i zbytku úrody.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×