Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Myjete syrové maso před vařením? Podle odborníků možná děláte velkou chybu

Mýt, či nemýt syrové maso před vařením? Odborníci na bezpečnost potravin mají jasno. Nedělejte to. Ačkoliv se to může zdát neintuitivní, omývání masa pod tekoucí vodou je zlozvyk, který vám v kuchyni může způsobit víc škody než užitku. Voda totiž bakterie neodstraní, naopak hrozí, že je rozšíří po celé kuchyni.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 3. 11. 2025

Při oplachování syrového masa se kapkami vody snadno roznesou nebezpečné bakterie, jako je salmonela nebo kampylobakter, po celé místnosti. Mohou ulpět na kuchyňské lince, náčiní, utěrkách, vašich rukou i na dalších potravinách, které se chystáte jíst zasyrova. Tomuto procesu se říká křížová kontaminace a představuje vážné zdravotní riziko. Voda navíc tyto patogeny nedokáže zničit. Jediným spolehlivým způsobem, jak se jich zbavit, je maso důkladně tepelně upravit. Na tomto doporučení se shodují i různí odborníci.

Info ikona
Mytí maso
Mohlo by se vám líbit

Maminčina modro-bílá kuchyně byla navržená s láskou: Proměna, která vrací vůni domova

Pro architekta není asi krásnějšího, ale zároveň i složitějšího úkolu než navrhovat cokoliv pro vlastní rodinu. Jak se podařila rekonstrukce kuchyně ve starém německém domě ze 30. let 20. století?
marianne.cz

Zvyk, který si neseme z minulosti

Mnoho lidí stále věří, že omytím masa zvyšují jeho čistotu a je to správné. Tento zvyk jsme si často přinesli z domova od rodičů a prarodičů. Dříve se však mikrobiologickým rizikům nevěnovala taková pozornost a znalosti o šíření bakterií nebyly tak rozšířené jako dnes. Varování přichází od expertů po celém světě a platí jak pro drůbež, tak pro červené maso. Voda totiž nedokáže narušit bakteriální film na povrchu masa a při oplachování může rozstříknout mikroskopické kapky s bakteriemi až do vzdálenosti jednoho metru. Některé studie dokonce upozorňují na riziko přenosu bakterií odolných vůči antibiotikům, které mohou způsobovat nepříjemné zdravotní komplikace, například záněty močových cest. Problém křížové kontaminace je vnímán jako součást celého potravinového řetězce a v zahraničí se stále častěji řeší i odpovědnost masného průmyslu za eliminaci kontaminace už během zpracování.

Jak tedy se syrovým masem bezpečně zacházet?

Základní pravidlo je tedy jasné. Syrové maso před vařením omývat nutné není. Místo toho se soustřeďte na prevenci křížové kontaminace. Po každé manipulaci s masem si důkladně umyjte ruce mýdlem a teplou vodou. Pro syrové maso používejte vždy oddělené prkénko a nástroje, které po použití pečlivě umyjete horkou vodou a saponátem. Maso skladujte v lednici v uzavřených nádobách, aby se jeho šťávy nedostaly na jiné potraviny. A to nejdůležitější na konec. Maso vždy důkladně provařte či propečte až do středu. Jedině tak máte jistotu, že jste zničili všechny škodlivé mikroorganismy. Bezpečnost zajistí jedině správná hygiena při manipulaci, a především dostatečná tepelná úprava.

Zdroj: usda.gov/about-usda/news/blog/wash-or-not-wash, bezpecnostpotravin.cz/termin/myti-potravin

Mohlo by se vám líbit

Užijte si výdobytky moderní kuchyně: Vestavné spotřebiče vás nadchnou stylovým provedením i chytrými funkcemi

Doby, kdy běžnou kuchyni tvořila směsice různorodých spotřebičů a nábytku, které dohromady příliš nefungovaly a mnohdy zbytečně zabíraly drahocenné místo, se naštěstí postupně stávají minulostí. Moderní a dokonale funkční kuchyně jsou snem mnoha domácností a díky současným technologiím se dnes snadno stávají skutečností. Zásadní roli přitom hrají vestavné spotřebiče, které dokonale splynou s designem kuchyňské linky. A pokud mají navíc chytré funkce, které usnadňují pečení i vaření, je práce v kuchyni jednoduše radost.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×