KVÍZ: Vyzkoušejte, kolik toho víte o zvířatech, která žijí v našich lesích

Naše lesy jsou plné nádherných zvířat. Lišek, zajíců, srnců a dalších. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, kolik toho o nich víte.
Ježek západní
Ježek západní se dorůstá velikosti mezi 22 a 27 centimetry a mívá hmotnost okolo jednoho kilogramu. Na hlavě má charakteristický tmavý pruh, který se táhne od čenichu k očím a tvoří tvar písmene V. Jeho bříško je obvykle šedohnědé až šedé s podélnou hnědou skvrnou. Nejvýraznější jsou bodliny, jichž může mít až 8 500! Ježek je samotář a bývá aktivní především v noci, načež přes den odpočívá ve svém hnízdě. Pokud se cítí ohrožen, schoulí se do bodlinaté koule. Dokáže plavat, šplhat a rychle běhat. V nepříznivých zimních měsících upadá do hibernace, která trvá od října až do dubna.
Zajíc polní
Zajíc běhá až 40 km/h a v nebezpečí může dosáhnout rychlosti až 70 km/h. Má vynikající sluch a dobře vyvinutý čich. Přes léto se živí různými bylinami a zbytky plodin po sklizni, zatímco v zimě okusuje větve a na jaře vyhledává pupeny. Žije převážně samotářsky. Samice mívá obvykle 2 nebo 3 vrhy za rok, přičemž se jí narodí 2 až 5 mláďat.
Prase divoké
Prase divoké je známé skvěle vyvinutým čichem a sluchem. Typickým znakem jsou čtyři výrazné špičáky, dlouhé okolo 20 cm, které slouží jako účinná zbraň při soubojích. Žije ve skupinách, kde může být až kolem dvou desítek kusů, pouze starší samci mohou žít samotářsky. Bachyně obvykle rodí 3 až 12 mláďat, která pečlivě chrání. Strava prasete divokého je pestrá, živí se trávou, hlízami, ořechy, bobulemi, mršinami, kořeny, odpadky, hmyzem a malými plazy.
Liška obecná
Liška je psovitá šelma s charakteristickou rezavou srstí. Žije převážně samotářsky. Pro úkryt a schování mláďat si vyhrabává nory. Loví převážně před východem slunce a za soumraku, a to myši a jiné drobné hlodavce i malé ptáky. Nepohrdne ale ani ovocem.
Veverka obecná
Veverka je středně velký hlodavec, který svůj typický huňatý ocas používá k udržování rovnováhy při lezení po stromech. Žije sama v dutinách stromů, kde si staví hnízdo. Je aktivní přes den, kdy většinu času tráví hledáním potravy, kterou tvoří převážně semena šišek, houby, plody a občas i ptačí vejce. Část potravy si ukládá do svých v dutinách stromů.
Nejčtenější články
Doporučujeme

Kvíz: Grilujete jako mistr nebo spálíte i buřty? Zjistěte to a vylepšete svůj styl

Jaký jste venkovský typ? Chalupář s duší romantika, nebo drsňák s motorovou pilou?

Kvíz: Nebezpečné nástrahy houbaření: Otestujte se, zda podle obrázků poznáte jedovaté houby

Kvíz: Urozené, statečné a krásné! Poznáte pohádkové princezny podle indicií?

Kvíz: Krkonošské pohádky milují celé generace. Vyzkoušejte, jak dobře je znáte

Slepice nechyběly na žádném dvoře. Zjistěte, co potřebujete vědět, než si je pořídíte

Kvíz: Jsme národ houbařů, tak vyzkoušejte, kolik toho o nich víte

KVÍZ: Film Kulový blesk je skvost české komedie. Vyzkoušejte, zda ho znáte

KVÍZ: Vesničko má středisková je filmová klasika. Vyzkoušejte, zda ji dobře znáte

KVÍZ: Rozmanitost motýlí říše bere dech. Zkuste v kvízu, kolik toho o nich víte
Mohlo by se vám líbit

Zapomeňte na hlínu i mušky. Tyto pokojovky porostou spokojeně jen ve vodě





