Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Kvíz: Grilujete jako mistr nebo spálíte i buřty? Zjistěte to a vylepšete svůj styl

Grilovací sezóna nedávno začala a české zahrady voní po mase, zelenině a dřevěném uhlí. Ale přiznejme si – ne každý ví, jak gril skutečně ovládat. Máme pro vás tipy a triky, díky kterým se z obyčejného opékače stane šéf zahradní kuchyně. A na konci si můžete otestovat, jak na tom s grilovacími dovednostmi opravdu jste.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 28. 05. 2025

Grilování není jen víkendová kratochvíle s pivem v ruce. Je to malý rituál, u kterého se schází rodina i přátelé, a dobré jídlo je tu stejně důležité jako pohoda kolem ohně. Jenže i ten nejdražší gril vám nebude nic platný, když maso vysušíte na podrážku nebo zeleninu proměníte v uhel. Chce to cit, trpělivost a pár ověřených fíglů, které z vás udělají grilovacího boha nebo bohyni venkova.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Honzova sekyrková polévka je rychlá, levná a výborná

Sekyrkovou polévku u nás asi nejvíc proslavila filmová pohádka Honza málem králem, kde Honza přechytračil chamtivou, ale hloupou selku. Podle našeho receptu můžete zkusit uvařit výbornou sekyrkovou polévku i bez sekyrky.
marianne.cz

Všechno začíná ohněm

Kvalitní gril je základ, ale ještě důležitější je vědět, jak s ním pracovat. U grilů na dřevěné uhlí je třeba nechat uhlí pořádně rozhořet. Grilujte až tehdy, když uhlí zbělá, a nikdy nespěchejte. Když položíte maso na plameny, místo krásné kůrky ho spálíte na povrchu a uvnitř bude syrové. Plynové grily jsou pohodlnější, ale i u nich platí – nechte je rozpálit a neotevírejte víko každou minutu. Stabilní teplota je důležitá.       

Maso není jen flákota

Ne každé maso se griluje stejně. Hovězí stačí osolit až na talíři, protože sůl ho vysušuje. Kuře zase potřebuje pořádnou marinádu, aby nebylo fádní. A když už jsme u toho. Nenechávejte maso plavat v marinádě celý den. Stačí pár hodin a přebytek tekutiny může vést k tomu, že místo grilování budete dusit. Vepřové chce vyšší teplotu, hovězí krátké, ale intenzivní opékání a ryba potřebuje jemnost. A vždycky nechte maso po sundání z grilu pár minut odpočinout. Šťáva se rozprostře a chuť bude úplně jinde.

Zelenina není nuda

Gril není jen pro masožravce. Zelenina na grilu chutná skvěle, ale jen když ji neuděláte na kaši. Papriky, cukety, lilky nebo kukuřice potřebují krátký, ale intenzivní žár. Lehce je potřete olejem, posolte až po grilování a nikdy je nenechávejte bez dozoru. Cibuli nebo česnek můžete zabalit do alobalu a nechat pozvolna změknout vedle uhlí. A nebo zkuste grilovaný salát. Třeba římský, lehce opečený s kapkou citronu a parmazánem. Skvělá změna.

Na časování záleží

Hlad je nejlepší kuchař, říká se. Ale u grilu je dobré se neřídit jen tím, že někdo pobíhá kolem s talířem. Nic negrilujte najednou. Začněte masem, které potřebuje delší dobu – vepřové, kuřecí stehna. Pokračujte klobásami a nakonec si nechte zeleninu a třeba halloumi sýr, kterým stačí jen pár minut. A nebojte se mezitím podávat drobnosti. Dipy, pečivo, nakládanou zeleninu. Ať se hladové publikum zabaví.

Čistý gril je spokojený gril

Čištění grilu většina lidí odkládá, ale je to chyba. Zbytky starého tuku se pálí, smrdí a kazí chuť jídla. Nejlepší čas na čištění je hned po grilování, když je rošt ještě teplý. Stačí drátěný kartáč nebo kousek alobalu. A jednou za čas mu dopřejte větší údržbu. Vyčistit popelník, zkontrolovat hořáky nebo vyměnit staré rošty. Gril si to zaslouží.

Pokračovat
Zdroj článku
×