Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Vraťte se do časů prababiček a upečte si doma jedlé kaštany. Voní po podzimu a chutnají jako vzpomínka

Když se dny krátí a vzduch voní vlhkou zeminou, je ten pravý čas na jednoduchou radost. Tedy na pečené kaštany. Zahřejí ruce, provoní dům a na chvíli vrátí svět do pomalejších časů, kdy se sedávalo u kamen a nikdo nikam nespěchal.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 24. 10. 2025

Podzim má zvláštní schopnost vracet nás v čase. Možná za to může šustění listí, možná kouř z komínů nebo prostě jen to, že člověk má víc času přemýšlet. A právě tehdy stojí za to oprášit starý zvyk – péct jedlé kaštany. Ne ty z parku, ze kterých děti dělají zvířátka, ale opravdové, voňavé plody kaštanovníku jedlého. Když se začnou pražit, dům se naplní vůní, která připomíná staré časy, kdy se topilo dřevem a místo televize se poslouchaly příběhy.

Jak poznat ty správné kaštany

Na první pohled vypadají všechny kaštany podobně, ale rozdíl mezi těmi jedlými a nebezpečnými koňskými poznáte snadno. Ty jedlé mají pichlavý obal s dlouhými, hustými ostny a uvnitř ukrývají lesklé plody se špičkou. Naopak koňské kaštany jsou kulatější, jejich ostny jsou řídké a kratší a hlavně – nejsou k jídlu. Jedlé kaštany rostou spíš v teplejších oblastech, často podél cest nebo v parcích s vysázenými kaštanovníky. Pokud se vám nechce sbírat, seženete je i v obchodě. Obvykle v říjnu a listopadu. Vybírejte ty pevné, lesklé, bez plísně a prasklin.

Mohlo by se vám líbit

Zapomenutý podzimní poklad: Kaštany jsou ořechy naruby a pro vaše tělo udělají zázraky

S příchodem podzimu se na pultech trhů i v obchodech objevuje poklad, který mnozí z nás přehlížejí nebo neznají jeho skutečnou hodnotu. Jedlé kaštany mají v Evropě, zejména v její jižní části, bohatou historii a jsou tradiční součástí podzimního a zimního jídelníčku. Je škoda je vnímat jen jako sezónní pochoutku z vánočních trhů, protože v sobě skrývají mnohem víc.
marianne.cz

Než půjdou do trouby

Tady je malý trik našich prababiček: kaštany musí před pečením nasáknout vodu. Stačí je na hodinu ponořit do mísy s vodou, aby jejich dužina zůstala po upečení vláčná. Pak přijde nejdůležitější krok – naříznout slupku. Ostrým nožem udělejte do každého kaštanu křížek nebo dlouhý řez po oblém boku. Když to neuděláte, uvnitř se vytvoří pára a kaštan vám může doslova vystřelit z trouby. A to by asi nevonělo tak poeticky.

Pečení jako z pohlednice

Troubu předehřejte na 200 až 220 °C. Kaštany rozložte na plech vyložený pečicím papírem, řezem nahoru. Můžete přidat na dno trouby malou misku s vodou – pára zajistí, že kaštany nebudou suché. Pečte přibližně 25 minut, dokud slupka nezačne praskat a rozvírat se. Jakmile je vytáhnete, zabalte je na chvíli do utěrky, aby se napařily. Díky tomu půjde slupka krásně dolů a kaštany se budou loupat skoro samy.

Teplé chutnají nejlépe

Nečekejte, až vychladnou. Pečené kaštany se jedí horké, ještě když lehce pálí do prstů. Mají jemně nasládlou chuť s nádechem oříšků a dřeva, kterou nic nenahradí. Můžete je posolit, přidat trochu rozpuštěného másla nebo z nich připravit kaštanové pyré – skvělou přílohu k pečenému masu. Pokud si je necháte vychladnout, hodí se i do polévek nebo sladkých dezertů. Ale nejhezčí je prostě jen tak sedět u okna, poslouchat déšť a loupat jeden po druhém.

Zdroj: autorský článek

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×