Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Maminčino kuře podle ČSN: Výborné jídlo, které vás nejspíš překvapí kombinací surovin

Kuřecí maso je v České republice velmi populární. Patří mezi nejčastěji konzumované druhy masa a bývá nedílnou součástí domácích jídelníčků i menu v restauracích. Počítaly s ním také někdejší Československé státní normy. Jedním z neprávem pozapomenutých receptů ČSN je i „maminčino kuře“.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 21. 11. 2025

Moderní gastronomie má pro přípravu kuřecího masa bezpočet receptů a trendů. Pozapomenuté „maminčino kuře“ podle ČSN, které nabízí zajímavou a velmi chutnou kombinaci několika surovin, může ale pro někoho být i překvapující novinkou. Společně s pečeným kuřetem se totiž podle nekompromisně přesného receptu z norem připravovaly těstoviny smíchané s vepřovými játry a žampiony. Dnešní recept je tu pro všechny, kteří si chtějí připomenout tento pokrm z jídelníčků ve škole nebo v zaměstnání, stejně jako pro ty, kteří neměli možnost ho ochutnat: Vyzkoušejte recept na „maminčino kuře podle ČSN“ z nabídky na Toprecepty.cz. Nebudete litovat, opravdu si pochutnáte!   

Mohlo by se vám líbit

Šťavnatý, křehký a s nádechem nostalgie: Soukenický řízek podle ČSN

Řízky ve všech možných variantách jsou v české kuchyni časté a oblíbené. Mleté řízky v trojobalu jsou dokonce tuzemským vynálezem. Vedle holandského jde také o řízek soukenický, dříve častou a vyhledávanou součást nabídky restaurací a jídelen. Recept určovaly jednotné normy.
marianne.cz

Bývalé potravinářské normy ČSN stále inspirují

Potravinářské normy z let 1964–1992 uváděly přesné recepty, které se používaly například ve školních jídelnách, závodních kantýnách a dalších stravovacích zařízeních. Tzv. Československé státní normy (ČSN) se týkaly od roku 1964 všech výrobců potravin v Československé republice. V roce 1992 byla jejich platnost zrušena. „Od konce roku 1997 začaly vznikat tzv. komoditní vyhlášky, které se týkaly vždy určité skupiny potravin, tedy „komodit“, a pro ně znovu stanovily požadavky např. na výrobu, fyzikální parametry, složení, označování a skladování,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V ČSN měl každý recept přesně daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být pokrm naservírován. Důvodem bylo především standardizovat hromadné stravování co se týče obsahu živin v jídlech i hospodárnosti. Podle ČSN se ještě v mnoha jídelnách vaří, a to zejména kvůli její praktičnosti. Navíc nejeden z pokrmů je stále oblíbený napříč generacemi. 

Mohlo by se vám líbit

Vzpomínky a specifická zelenina nabitá zdravím: Fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Ve školní jídelně možná nepatřily fazolky na kyselo k vašim favoritům. Ale pokud jste jim od těch dob nedali další šanci, přimlouváme se za ně. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale pravděpodobně i „dospělácké“ chuťové buňky. Pro přesné srovnání můžete začít receptem podle tehdejších Československých státních norem.
marianne.cz

Recept na maminčino kuře podle ČSN

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 1 kg očištěného kuřete
  • 20 g soli
  • 40 g másla
  • 40 g slaniny
  • 240 g vody
  • 320 g širokých nudlí
  • 80 g cibule
  • 60 g tuku
  • 120 g vepřových jater
  • 80 g žampionů

Jak na to:

Očištěné kuře osolíme na povrchu i uvnitř, vložíme do pekáče a přidáme máslo a slaninu. Obsah pekáče zalijeme trochou vody a za průběžného polévání výpekem upečeme kuře dozlatova. Hotové kuře vyjmeme ze šťávy a odložíme bokem. Těstoviny vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme pořádně okapat. Poté je vsypeme do pekáče s výpekem z kuřete. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na tuku. Očištěná vepřová játra nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Krátce je opečeme a poté přidáme na plátky nakrájené žampiony. Celou směs podusíme. Jakmile játra se žampiony dostatečně změknou, přidáme tuto směs do pekáče s těstovinami a výpekem a pečlivě promícháme. Upečené kuře naporcujeme a jednotlivé porce klademe do pekáče s těstovinami. Vše krátce zapečeme tak, aby bylo kuře dostatečně teplé k servírování. Při servírování nejprve rozložíme na talíř těstoviny se směsí jater a žampionů a na ně položíme porci upečeného kuřete.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×