Panko strouhanka: Kde se vzala a v čem je jiná
Panko sice pochází z Japonska, ale jeho vznik souvisí s vlivem západu v období prudké modernizace země, tzv. období Meidži. V roce 1853, kdy do Japonska připluly lodě z dalekého Západu, přinesly s sebou i svou kulturu a kuchyni. Na ulici si „západní restaurace“ získaly oblibu díky svým pokrmům, jako jsou krokety nebo obalované ryby. Povrch těchto jídel se nazýval „panko“, ale v té době se panko vyrábělo mimo Japonsko a skládalo se z drobků ze sušenek nebo chleba. Jeho cena byla velmi vysoká. Kuchaři jej postupně nahrazovali svými vlastnoručně vyrobenými panky, kdy chléb procezovali přes kovové síto. Požadavky na panko se postupně měnily, spolu s nároky na absorpci oleje, křupavost a barvu po smažení. V současné době se hledí například i na rostoucí trend nízkého obsahu cukru apod. Panko se vyrábí z bílého chleba bez kůrky, který se upeče a nakrájí na tenké vločky (nerozemílá se) a poté se suší. Dalším krokem je jeho rozdrobení. Panko strouhanka je pro správné křupání nezbytná i v dnešním receptu na kuřecí popcorn se sladko-pálivou omáčkou podle Toprecepty.cz.