Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Dali byste si kuřecí popcorn? Zkuste ho připravit doma, nebudete litovat!

Kuřecí maso, vajíčko, obalovací směs z panko strouhanky a dalšch přísad. Obaleno a usmaženo bez oleje v horkovzdušné fritéze. A můžeme servírovat skvělý kuřecí popcorn. K dokonalosti této pochoutky přispěje sladko-pálivá omáčka.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 28. 10. 2025

Obalování je malý kuchyňský rituál, na jehož konci by mělo být dozlatova a dokřupava upravené jídlo, ať už maso, mořské plody nebo zelenina. S pomocí kuchařské osvěty v televizi i v tisku se proto stala panko strouhanka hitem a později běžným slovem a samozřejmou kuchyňskou ingrediencí. V mnoha receptech nahradila klasickou strouhanku, kterou nejen nakupujeme, ale také si umíme umlít doma ze ztvrdlého pečiva. Panko je někdy označované jako japonská strouhanka („pan“ znamená chléb a „ko“ jsou drobky, mouka). Jde o speciální druh strouhanky, určený k obalování smažených jídel. Pochází skutečně z Japonska, kde se hojně používá v pokrmech, jako je vepřové tonkatsu a kuřecí katsu. Obliba panko strouhanky neustále roste i v dalších zemích díky její lahodně křupavé a nemastné struktuře.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nápad na rychlý oběd? Křupavé wrapy z horkovzdušné fritézy si zamilujete

Hledáte nápad na skvělý rychlý oběd nebo večeři? Wrapy podle dnešního receptu, plněné kuřecím masem, zeleninou a rozpuštěným čedarem, jsou krásně křupavé a díky horkovzdušné fritéze neobsahují nadbytečný olej.
marianne.cz

Panko strouhanka: Kde se vzala a v čem je jiná

Panko sice pochází z Japonska, ale jeho vznik souvisí s vlivem západu v období prudké modernizace země, tzv. období Meidži. V roce 1853, kdy do Japonska připluly lodě z dalekého Západu, přinesly s sebou i svou kulturu a kuchyni. Na ulici si „západní restaurace“ získaly oblibu díky svým pokrmům, jako jsou krokety nebo obalované ryby. Povrch těchto jídel se nazýval „panko“, ale v té době se panko vyrábělo mimo Japonsko a skládalo se z drobků ze sušenek nebo chleba. Jeho cena byla velmi vysoká. Kuchaři jej postupně nahrazovali svými vlastnoručně vyrobenými panky, kdy chléb procezovali přes kovové síto. Požadavky na panko se postupně měnily, spolu s nároky na absorpci oleje, křupavost a barvu po smažení. V současné době se hledí například i na rostoucí trend nízkého obsahu cukru apod. Panko se vyrábí z bílého chleba bez kůrky, který se upeče a nakrájí na tenké vločky (nerozemílá se) a poté se suší. Dalším krokem je jeho rozdrobení. Panko strouhanka je pro správné křupání nezbytná i v dnešním receptu na kuřecí popcorn se sladko-pálivou omáčkou podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Orient na domácím talíři, to je grilované kuřecí à la šavarma

Shawarma či šavarma nebo šaurma je jedno z nejoblíbenějších blízkovýchodních rychlých občerstvení. Obvykle se připravuje na rotačním grilu, ale jeho domácí obdobu si při využití výrazných směsí koření připravíte i v domácích podmínkách.
marianne.cz

Recept na kuřecí popcorn se sladko-pálivou omáčkou

Seznam potřebných surovin

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 vejce
  • 120 g panko strouhanky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • Omáčka:
  • 75 g medu
  • 2 lžíce sriracha omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa

Jak na to:

Maso nakrájíme na menší kousky. Vajíčko rozkvedláme v misce a v něm pak obalíme kousky masa. Ve větší míse smícháme panko strouhanku, škrob, koření, sůl a pepř. Dobře promícháme. V této směsi pak obalíme ve vajíčku namočené kousky masa. Obalené kousky masa smažíme v horkovzdušné fritéze (air fryeru) na 180 °C přibližně 15 minut dozlatova. K usmaženým kouskům připravíme omáčku, na kterou smícháme med, srirachu a ocet. Hotové kousky polijeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×