Mezi potravinami jsou fazolky specifická zeleninová kategorie. Jde o nedozrálé plody fazolí, konzumované i s luskem. Pokud nejste zrovna „fazolkovým fanouškem“, možná byste přece jen měli svůj postoj přehodnotit s ohledem na své zdraví. Fazolové lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, řadu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují množství vitamínů skupiny B, vitamín C a K, chlorofyl a kyselinu listovou. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou ale fazolky jedlé a zdravé pouze po kuchyňské úpravě. Syrové totiž obsahují lektiny, druh rostlinných bílkovin, které mohou způsobit mírnou otravu a nevolnost. Fazolky jsou nízkokalorická potravina, vhodná pro diety, a díky nízkému glykemickému indexu jsou prospěšné i pro diabetiky. Pokud se ovšem pustíte do „fazolových lusků na kyselo podle ČSN“ z Toprecepty.cz, mějte na paměti, že smetana přece jen nějaké kalorie a tuk přidá.