Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Vzpomínky a specifická zelenina nabitá zdravím: Fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Ve školní jídelně možná nepatřily fazolky na kyselo k vašim favoritům. Ale pokud jste jim od těch dob nedali další šanci, přimlouváme se za ně. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale pravděpodobně i „dospělácké“ chuťové buňky. Pro přesné srovnání můžete začít receptem podle tehdejších Československých státních norem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 16. 11. 2025

Mezi potravinami jsou fazolky specifická zeleninová kategorie. Jde o nedozrálé plody fazolí, konzumované i s luskem. Pokud nejste zrovna „fazolkovým fanouškem“, možná byste přece jen měli svůj postoj přehodnotit s ohledem na své zdraví. Fazolové lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, řadu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují množství vitamínů skupiny B, vitamín C a K, chlorofyl a kyselinu listovou. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou ale fazolky jedlé a zdravé pouze po kuchyňské úpravě. Syrové totiž obsahují lektiny, druh rostlinných bílkovin, které mohou způsobit mírnou otravu a nevolnost. Fazolky jsou nízkokalorická potravina, vhodná pro diety, a díky nízkému glykemickému indexu jsou prospěšné i pro diabetiky. Pokud se ovšem pustíte do „fazolových lusků na kyselo podle ČSN“ z Toprecepty.cz, mějte na paměti, že smetana přece jen nějaké kalorie a tuk přidá

Mohlo by se vám líbit

Šťavnatý, křehký a s nádechem nostalgie: Soukenický řízek podle ČSN

Řízky ve všech možných variantách jsou v české kuchyni časté a oblíbené. Mleté řízky v trojobalu jsou dokonce tuzemským vynálezem. Vedle holandského jde také o řízek soukenický, dříve častou a vyhledávanou součást nabídky restaurací a jídelen. Recept určovaly jednotné normy.
marianne.cz

Zelené fazolky jsou poklad pro zdraví

Fazolky jsou bohaté na vodu, vlákninu, vitaminy a bílkoviny. Dodávají pocit sytosti při výhodě malého množství kalorií. V luscích obsažené nukleové kyseliny pomáhají regeneraci a omlazení buněk. Vláknina je důležitá pro dobré zažívání, regulaci cholesterolu a podporu obranyschopnosti. Bílkoviny přispívají ke zdraví kostí, imunitního systému, orgánů, svalů i vlasů. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici, podporuje produkci kolagenu, zlepšuje imunitní funkce a pomáhá tělu lépe vstřebávat železo. Vitamíny skupiny B v zelených fazolích mohou pomoci snížit v krvi hladinu homocysteinu, jehož vysoké hladiny mohou poškozovat kognitivní funkce. Vitamín A je například důležitý pro dobrý zrak, vitamín K upravuje bílkoviny v kostním základu a zlepšuje vstřebávání vápníku. S konzumací fazolek buďte opatrní v případě, že máte nějaké potravinové alergie a také pokud užíváte léky na ředění krve (vitamín K podporuje srážlivost krve).

Mohlo by se vám líbit

Retro jídlo, které si rozhodně nezaslouží upadnout v zapomnění: Vepřenky podle ČSN

Vepřenky bývaly běžné v nabídce bufetů, jídelen i hospod. Rychlé a chutné jídlo, často podávané na chlebu s hořčicí a cibulkou, šlo vždycky dobře na odbyt. Připravte si tuto retro pochoutku podle originálního receptu z ČSN!
marianne.cz

Recept na fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 600 g fazolových lusků (mražených nebo sterilovaných bez nálevu)
  • 80 g vody
  • 60 g másla
  • 16 g hladké mouky
  • 120 g smetany ke šlehání 31-33 %
  • 16 g sterilovaného kopru bez nálevu
  • 16 g cukru krupice
  • 16 g octa
  • sůl podle chuti

Jak na to:

Fazolové lusky zalijeme trochou teplé vody, mírně osolíme a částečně podusíme. V případě sterilovaných lusků je stačí pouze krátce podusit, aby zůstaly vcelku. Z poloviny dávky másla a prosáté mouky (nebo podle potřeby) připravíme světlou jíšku. Tu rozředíme smetanou, rozšleháme a vlijeme k fazolovým luskům. Za občasného promíchání dusíme fazolové lusky téměř doměkka. Ke konci dušení přidáme najemno nakrájený sterilovaný kopr bez nálevu. Pokrm dochutíme cukrem a octem (podle vašich preferencí), necháme krátce přejít varem. Nakonec zjemníme zbytkem másla. Fazolové lusky na kyselo podáváme s různě upravenými bramborami. Doplnit je můžeme ještě vejcem uvařeným natvrdo nebo volským okem, případně plátkem masa (vepřová krkovice, pečeně, kotleta; kuřecí či krůtí prso).

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×