Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Po tomto jídle zůstanou jen prázdné talíře: Jednoduchý, ale skvělý tip na kuřecí rolky

Masové rolky patří mezi oblíbená jídla, jak pro jednoduchost přípravy, tak pro svoji variabilitu. Připravit je lze na skutečně velké množství způsobů. Dnešní recept je na výbornou kuřecí rolku plněnou sýrem, smaženou (nebo pečenou) v trojobalu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 8. 11. 2025

Pokrmy připravované s použitím trojobalu u nás patří k nejoblíbenějším hlavním jídlům nejen doma. Také v málokteré restauraci nedostanete alespoň řízek nebo smažený sýr. Středoevropské dějiny moderního trojobalu začínají na konci devatenáctého století za vlády císaře Františka Josefa I., kterému slavný rakouský maršál Radecký představil svoje oblíbené italské jídlo: milánský řízek, zvaný cotoletta alla milanese. Italská specialita prošla „rakouskými“ úpravami: například vynecháním parmazánu, který nebyl ve Vídni k sehnání, a také přidáním vejce. Gastronomickým hitem se záhy stal nejen řízek, ale obecně stoupala obliba smažení v trojobalu. Současná doba přináší ruku v ruce s moderními trendy zdravého životního stylu i nápady na zdravější alternativy trojobalu. Například náhrada běžné mouky škrobem či moukou kukuřičnou, rozdrcené cornflakes místo strouhanky, namísto vajec podmáslí s kukuřičným škrobem nebo cizrnová mouka s vodou. Trojobal, ať už tradiční nebo alternativní, je potřeba i k dokonalosti skvělých plněných kuřecích rolek se sýrem podle Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Dali byste si kuřecí popcorn? Zkuste ho připravit doma, nebudete litovat!

Kuřecí maso, vajíčko, obalovací směs z panko strouhanky a dalšch přísad. Obaleno a usmaženo bez oleje v horkovzdušné fritéze. A můžeme servírovat skvělý kuřecí popcorn. K dokonalosti této pochoutky přispěje sladko-pálivá omáčka.
marianne.cz

Je libo 24karátová kuřecí křidýlka?

Obalované kousky masa znal již starověk, kdy se obalovalo dokonce i ve zlatě. Nešlo ale jen o ukázku bohatství a společenské pozice, i když dovolit si zlatý pokrm mohl samozřejmě jen někdo. Lidé ale především považovali zlato za pramen mládí a zdraví. Ve starověké Alexandrii alchymisté dokonce vytvořili nápoj z tekutého zlata, který měl čistit tělo od nemocí. V Evropě se zlato používalo jako ozdoba sladkostí, ve víře, že chrání před srdečními chorobami. Ve středověku se také věřilo, že zlato má magické síly, které se během vaření přenášejí na jídlo. Italská kuchařská kniha z 15. století uvádí zlatem pokryté maso v „receptu pro prince“. Spojení zlata a jídla ovšem nezmizelo ani v dnešní době. Například restaurace Ainsworth v New Yorku proslula svými kuřecími křidélky, namočenými v koření a poté posypanými 24karátovými zlatými vločkami. Jejich cena není nízká, ale několikrát ji předčí například grilovaný sýr plněný zlatem v Serendipity v New Yorku nebo některé zlaté sladké poháry.  

Mohlo by se vám líbit

Šťavnatý, křehký a s nádechem nostalgie: Soukenický řízek podle ČSN

Řízky ve všech možných variantách jsou v české kuchyni časté a oblíbené. Mleté řízky v trojobalu jsou dokonce tuzemským vynálezem. Vedle holandského jde také o řízek soukenický, dříve častou a vyhledávanou součást nabídky restaurací a jídelen. Recept určovaly jednotné normy.
marianne.cz

Recept na plněné kuřecí rolky se sýrem

Seznam potřebných surovin

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 300 g sýra
  • 400 g slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej (na potření nebo na smažení)

Trojobal:

  • vajíčka
  • hladká mouka
  • strouhanka

Jak na to:

Kuřecí prsní řízky rozkrojíme na pláty a jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Na plát masa položíme kousek sýra a zabalíme do rolky. Rolku zabalíme do slaniny a takhle ji obalíme klasicky v trojobalu, tedy mouka, vejce, strouhanka. Rolky můžeme buď smažit na oleji nebo je olejem potřít a upéct v troubě (180 °C/35 minut).

Zdroj: autorský článek, Toprecepty.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×