Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Cukroví s puncem štěstí a rodinné soudržnosti: Příprava těchto plněných ořechů není složitá

Plněné ořechy patří mezi druhy cukroví, které o Vánocích v málokteré domácnosti chybí. Za vyzkoušení rozhodně stojí ty podle dnešního receptu: plněné máslovým krémem ze zkaramelizovaného Salka a máčené v čokoládové polevě.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 12. 2025

Mnohé pohanské pečivo, kterému se přisuzovala zvláštní moc, se postupně proměnilo v moderní sváteční sladkosti. Slavnostní pečivo ve specifických tvarech, včetně těch, které připomínaly přírodní prvky, mělo ochranný nebo magický význam. Tak to bylo i s ořechy. Ořešák je v symbolice stromů zástupcem moudrosti, ochrany a vnitřní síly. Ztělesňuje také vytrvalost tváří v tvář výzvám, stejně jako jeho hluboké kořeny, které mu umožňují pevně ukotvit a vznešeně překonávat čas. Jeho husté a robustní dřevo z něj dělá strom spojovaný s trvanlivostí a stabilitou, zatímco jeho plody, uzavřené v tvrdé skořápce, symbolizují skryté poznání a vnitřní bohatství. Plněné ořechy na vánočních stolech si z dávných let nesou punc štěstí, prosperity a rodinné soudržnosti. Připravit si toto tradiční cukroví si můžete například podle dnešního receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Symfonie oříškové chuti a citronového aroma: Upečte si pařížské tyčinky jako od maminky

Pařížské nebo také ořechové tyčinky či ořechové plátky patří mezi velmi oblíbené středoevropské vánoční cukroví z „babiččiných receptů“. Lahodné a křehké, s křupavou citronovou polevou, prostě skvělé.
marianne.cz

Tajemný ořešák: Symbol plodnosti i strom čarodějnic

Spolu s dalšími druhy stromů, jako je dub a borovice, je ořešák jedním z výrazných symbolů v mnoha národních mytologiích. Podle některých přebývá slunce v zimním období u kořenů tohoto stromu, a proto je chladno. Ořešák se také již od starověku považuje za zvláštní cestu spojující pozemský svět s podsvětím. V řecké mytologii byl mj. symbolem plodnosti. Římané naopak věřili, že může způsobit neštěstí a katastrofy a zasvěcovali ho božstvu smrti. Pro středověk zase byly ořešáky stromy čarodějnic. Na druhé straně platí ořešák i jeho plody za symboly zdraví a své pevné místo mají v lidových léčitelských tradicích i v běžném životě. Vlašské ořechy by podle tradic na Štědrý den neměly na stole chybět. V mnohých zemích navíc patřily mezi povinné dary, které hostitelé dávali koledníkům. Navíc se hojně používaly k předpovídání, co přinese nadcházející rok - jeden z vánočních zvyků, které přežily do dnešních dnů i u nás.

Mohlo by se vám líbit

Máte formičky, ale pracny ještě ne? Nejvyšší čas se do nich pustit, recept je snadný

Pracny patří mezi tradiční a stále velmi oblíbené cukroví. Potřebují ale dostatek času na rozležení, takže je potřeba dát se do jejich výroby s větším předstihem. Pokud tedy máte chuť, formičky a trochu času, neváhejte dlouho. Recept není složitý.
marianne.cz

Recept na cukroví - plněné ořechy

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 300 g Hery (nebo másla)
  • 140 g cukru moučkového
  • 2 žloutky
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

Náplň:

  • 397 g Salka (1 plechovka)
  • 1 lžíce rumu
  • 1 hrst mletých ořechů
  • 125 g másla

Dále:

  • čokoládová poleva

Jak na to:

Ze všech surovin vypracujeme na vále těsto, které necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Druhý den včas zapneme troubu na 180 °C. Pak těsto plníme do formiček ořechů (jen tence, nabydou) a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Uzavřenou plechovku Salka ponoříme do hrnce s vodou a vaříme asi 2 hodiny. Otevřeme ji až po úplném vychladnutí. Připravíme krém. Zkaramelizované Salko smícháme s ořechy a rumem a zašleháme máslo. Hotovým krémem slepujeme ořechy. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a spojené ořechy do ní z poloviny namáčíme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×