Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Neopakovatelná jemná chuť a tvar připomínající historický úl: Vosí hnízda k českým Vánocům patří

Vosí hnízda nebo včelí úly? Název je různý, ale jedná se o tentýž druh oblíbeného nepečeného cukroví. Kakaové těsto z piškotů voní rumem a je naplněné máslovým krémem. Recept je jednoduchý a příprava snadná.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 12. 2025

Kužele z nepečeného těsta, plněné krémem a podložené lineckými kolečky nebo piškoty. Patří mezi tradiční vánoční cukroví našich babiček a často má každá rodina svůj vlastní „zaručeně nejlepší recept“. V Čechách se této sladkosti častěji říká vosí hnízda, na Moravě včelí úly. Název vychází z jejich tvaru: slaměné košnice, která patří mezi nejstarší umělý a přenosný příbytek pro včely. Archeologické vykopávky prokázaly, že košnice existovaly dokonce již v 1. a 2. století. Co se ovšem týče tvarově podobného cukroví, je poměrně mladé. Objevuje se až v poválečných kuchařkách 50. a 60. let., velmi brzy se ale stalo hitem. Vosí hnízda, jeden ze symbolů jednoduchého, ale fantastického vánočního cukroví, si můžete připravit třeba podle dnešního receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Utekl vám správný termín na pečení perníčků? Máme recept na ty, které jsou měkké okamžitě!

S výrobu vánočních perníčků většinou spěcháme, aby se stihly dostatečně uležet a změknout. Řešením nejen pro opozdilce je dnešní recept, podle kterého jsou perníčky měkké ihned po dopečení. A jsou výborné!
marianne.cz

Nepečené vánoční cukroví patří k nejmladším

Cukroví v dnešní podobě se na našich vánočních stolech začalo objevovat až od poloviny 19. století. Tradice k nám doputovala především z Německa. Slavnostní, a především obřadní pečivo však k lidstvu patří od pradávna. V pohanských časech byla jejich podoba často inspirovaná přírodou, například symboly zvířat, představujících zvláštní schopnosti. Peklo se především k oslavám nejmocnější noci roku, tedy zimního slunovratu. Lidé věřili, že obřadní pečivo ochrání domácnost, rodinu, zvířata i celé stavení před neblahým vlivem temných sil. Sladkosti se zavěšovaly nad vchodem do domů i do stájí, na ovocné stromy a podobně. Sloužily také jako dárek pro členy rodiny i personál. Cukroví v podobě, jakou známe dnes, přišlo až v 19. století, a to zejména díky větší dostupnosti cukru, koření a kvalitního másla. V období první republiky se tato tradice rozšířila prakticky do všech domácností. Po roce 1948 se recepty modernizovaly a objevilo se i první nepečené cukroví.

Mohlo by se vám líbit

Sváteční stálice, kterou milujeme v mnoha podobách: Vyrobte si vlastní vaječný koňak

Vaječný koňak patří mezi tradiční vánoční nápoje, ale hodí se samozřejmě i k jiným příležitostem. Jeho domácí příprava je celkem snadná a receptů mnoho. Pokud se u vás „zaručený návod na vaječňák“ nedědí z generace na generaci, můžete se pustit do výroby podle našeho dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na vosí hnízda

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 160 g piškotů
  • 60 g másla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 70 g lískových oříšků
  • rum (podle chuti)

Krém:

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru)
  • rum (podle chuti)

Jak na to:

Piškoty a lískové oříšky pomeleme najemno. Přidáme změklé máslo, cukr, kakao, mléko, rum (místo mléka můžeme přidat více rumu), a vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Místo žloutku můžeme použít trochu vaječného likéru. Z těsta postupně odebíráme kousky, z každého vymodelujeme kuličku, a vtlačíme ji do formičky na úly. Střed naplníme krémem, hnízdo uzavřeme piškotem, a vyklopíme z formičky. Hotová vosí hnízda skladujeme v uzavíratelné dóze v lednici.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×