Nepečené vánoční cukroví patří k nejmladším
Cukroví v dnešní podobě se na našich vánočních stolech začalo objevovat až od poloviny 19. století. Tradice k nám doputovala především z Německa. Slavnostní, a především obřadní pečivo však k lidstvu patří od pradávna. V pohanských časech byla jejich podoba často inspirovaná přírodou, například symboly zvířat, představujících zvláštní schopnosti. Peklo se především k oslavám nejmocnější noci roku, tedy zimního slunovratu. Lidé věřili, že obřadní pečivo ochrání domácnost, rodinu, zvířata i celé stavení před neblahým vlivem temných sil. Sladkosti se zavěšovaly nad vchodem do domů i do stájí, na ovocné stromy a podobně. Sloužily také jako dárek pro členy rodiny i personál. Cukroví v podobě, jakou známe dnes, přišlo až v 19. století, a to zejména díky větší dostupnosti cukru, koření a kvalitního másla. V období první republiky se tato tradice rozšířila prakticky do všech domácností. Po roce 1948 se recepty modernizovaly a objevilo se i první nepečené cukroví.