Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Jaro je v plné proudu a příroda rozdává poklady pro zdraví, které nestojí ani korunu

Stačí vyjít ven a mít oči otevřené. Pampelišky, kopřivy, sedmikrásky nebo bršlice – to všechno jsou obyčejné rostliny, které naši předci sbírali běžně a s respektem. Ne kvůli módě, ale proto, že fungují. A právě teď v květnu mají největší sílu. Čerstvé, mladé, plné hořčin, vitamínů a minerálů. Ideální čas na očistu, povzbuzení i návrat k přirozenému rytmu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Pampeliška: Žlutý zázrak na játra i trávení

Pampeliška je mnohem víc než plevel z trávníku. Využít se dá celá rostlina – listy, květy i kořen. Listy mají nahořklou chuť, která pomáhá trávení a podporuje činnost jater i ledvin. Hodí se do salátu, omelety nebo smoothie. Květy zase využijete na med (resp. sirup), tinkturu nebo čaj. A kořen? Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, suší se a používá třeba jako náhražka kávy. Sbírejte jen na čistých místech. Daleko od cest, polí a psích stezek.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Zvládli byste didaktický test u maturity? Otestujte své znalosti českého jazyka

Studenty maturitních ročníků středních škol čeká cílová rovinka – maturitní zkoušky. Až do 7. května 2025 budou celoplošně probíhat didaktické testy společné části maturitní zkoušky. Proto jsme si pro vás připravili kvíz, ve kterém otestujete, jak byste zkoušku zvládli vy. Získáte plný počet bodů?
marianne.cz

Kopřiva: Přírodní železárna s očistnou silou

Mladé kopřivy mají tolik minerálů, že by se daly skoro prodávat jako superpotravina. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík a vitamín C. V těle fungují jako jarní úklidová četa. Čistí krev, podporují ledviny a dodávají energii. Z mladých vrcholků (nejlépe do 10–15 cm) si udělejte čaj pro očistu organismu, polévku nebo špenátšťávu nebo smoothie a klidně i kopřivový sirup, skvělý pro děti i dospělé. Při sběru vždy používejte rukavice. Kopřiva štípe, ale jen do chvíle, než ji spaříte nebo rozmixujete.

Jak na sběr a sušení?

Sbírejte vždy za suchého dne, ideálně dopoledne. Vyhýbejte se znečištěným lokalitám. Tedy městům, silnicím a chemicky ošetřovaným polím. Sušte na stinném, vzdušném místě. Nikdy na přímém slunci. Skladujte v papírových pytlících nebo sklenicích, mimo dosah vlhkosti. A co by se vám mohlo ještě hodit? Sedmikráska má jemnou chuť, hodí se do salátů nebo na ozdobu pomazánek. Má lehce protizánětlivé účinky. Bršlice kozí noha, kterou většina zahrádkářů proklíná, je jedlá a plná vitamínů. Do polévky, pesta nebo omelety ideální. A pokud najdete popenec nebo ptačinec, klidně je přidejte do jarní směsi – nebudete litovat.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×