Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Tymián je voňavý držák do kuchyně i domácí lékárničky. Poznejte jeho sílu

Říká se mu penicilin chudých. A ne nadarmo. Tymián je totiž jedna z těch bylinek, které skoro nic nechtějí, ale dávají toho hodně. Nenáročný, skromný, voňavý. Roste klidně na kameni, snese vedro, vítr i pár dní sucha. A přitom v sobě má sílu, kterou v zimě ocení každý kašlající krk i promrzlý žaludek.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 20. 07. 2025

Skromný, ale vytrvalý. A voní jako léto

Tymián je jeden z těch, co přežijí i zapomnětlivého pěstitele. Potřebuje hlavně slunce a sucho. Žádné rozmazlování, žádné hnojení. Jen kousek místa, kde se může rozrůst. A když se mu daří, odmění vás vůní, která připomíná prázdniny na chalupě. Na rozdíl od bazalky nebo máty si tymián drží chuť i po usušení. Takže ho můžete mít připravený po celý rok. Sušený tymián ve skle je poklad, který oceníte, až se venku ochladí a v kuchyni začnou bublat vývary a pečené brambory.

Mohlo by se vám líbit

Okouzlující bylinková zahrada v podzámčí valtického zámku

Zahradu v podzámčí zámku ve Valticích vás okouzlí rozmanitostí bylin i jejich vůní, které se v horkem tetelícím vzduchu v této přírodní lékárně i parfumerii prolínají jedna přes druhou.
marianne.cz

V kuchyni jako doma

Tymián se hodí skoro ke všemu. K masu, luštěninám, bramborám i pečené zelenině. Vynikne v polévkách, bylinkovém másle, na domácím chlebu nebo v dýňovém pyré. Má lehce zemitou chuť a dokáže jídlu dodat hloubku i šmrnc, aniž by přebíjel ostatní chutě. A pokud rádi vaříte „co dům dá“, tymián je parťák. Umí udělat parádu i s obyčejnými surovinami. Zkuste ho přidat pod pečené brambory s cibulí. Výsledek? Voní to jako neděle u babičky.

Bylinka, která léčí tělo i duši

Tymián se odedávna používal při nachlazení, zahlenění nebo bolestech v krku. Tymiánový čaj s medem je klasika, která zabere líp než spousta drahých sirupů. Pomáhá i při nadýmání nebo těžkém břiše. A když vás bolí nohy, dejte si tymiánovou koupel. Krásně uleví a prohřeje. Dobře působí i zevně. Obklady z tymiánového odvaru se dávají na namožené svaly nebo bolavá záda. A domácí mast z tymiánu, kokosového oleje a vosku? To je poklad do každé chalupy.

Mohlo by se vám líbit

Výtečné bylinky do polévky: Ty nejlepší si snadno vypěstujete na zahradě i balkoně

Polévka bez bylinek? To je jako chléb bez soli. A přitom stačí tak málo – pár lístků zeleně, které dají i obyčejné vývarové základně duši a vůni domova. Bylinky do polévky nejsou žádná raketová věda, zvládne je vypěstovat i ten, kdo má jen truhlík za oknem. A jakmile si je jednou natrháte čerstvé, už se nebudete chtít vracet ke kupovanému „sušenému univerzálu“ ze sáčku.
marianne.cz

Jak ho správně sbírat a usušit

Nejlepší je sbírat tymián těsně před květem, ideálně dopoledne, až oschne rosa. Sušit ho můžete zavěšený ve svazku nebo rozprostřený na tácku ve stínu. Přímé slunce by ho připravilo o to nejcennější – silici a vůni. Když ho usušíte správně, promněte ho v dlaních. Pokud se drolí a krásně voní, máte hotovo. Uchovávejte ho v uzavíratelné sklenici na tmavém místě. Vydrží i celý rok a při každém otevření připomene léto.

Věděli jste, že...

Na venkově se tymián vkládal pod polštář pro klidný spánek, a když někdo ochořel, vykuřovala se jím místnost. Měl chránit před nemocemi a posilovat ducha. Možná to zní jako pohádka, ale kdo někdy zkusil tymiánový sirup, ví, že tahle bylinka opravdu něco umí.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×