Proč jsou ženy více zimomřivé než muži?
Také si nedokážete představit zimu bez spodní košilky?
marianne.cz
Na tom, že nám občas bývá chladno, není nic neobvyklého. Pokud se však často klepete zimou i v situacích, kdy je ostatním teplo a příjemně, možná trpíte tzv. zimomřivostí. Tu může způsobovat několik faktorů – některé jsou neškodné, jiné však mohou souviset se závažnějším onemocněním. Dlouhodobý pocit chladu lze částečně zmírnit pomocí účinných látek, jako jsou vitaminy a doplňky stravy. Doktorka farmacie Hana Chudobová pro Marianne.cz prozradila, koho zimomřivost nejčastěji postihuje a jak se jí bránit.
Zimomřivost je obecně dána tím, že člověk pociťuje větší chlad (především v končetinách) a je pro něj obtížnější se prohřát. K pocitu neustálého chladu jsou obecně náchylnější ženy a senioři zejména, a to zejména v důsledku nedostatečného pohybu a spánku, nebo naopak působením nadměrného a přetrvávajícího stresu. Zimomřivost může zhoršovat také dlouhodobější konzumace alkoholu nebo kouření. „V těchto situacích většinou stačí změnit životní styl, stravovací návyky a zlepšení je poté pozorovatelné již během několika týdnů. Spolu se správnými návyky mohou ke zklidnění a kvalitnějšímu usínání i spánku napomoci rostlinné přípravky obsahující například extrakt z meduňky, chmele, kozlíku, mučenky, nebo podporující tvorbu hormonu melatonin,“ říká PharmDr. Hana Chudobová z rodinné lékárny Vitalpoint.
Pocit přetrvávajícího chladu bývá dále vyvoláván nedostatečnou tělesnou hmotností. „Podvyživení jedinci totiž nemají přiměřené množství tělesného tuku, který je zásobárnou tělesné energie a představuje i určitou izolační vrstvu. V důsledku nedostatečného příjmu energie ve stravě je zpomalen metabolismus a snížena produkce energie, která je nezbytná pro řádnou výživu i obnovu jednotlivých buněk a kaskádu metabolických procesů včetně udržování tělesné teploty. V takovém případě bych doporučila přípravky pro podpoření chuti k jídlu, které obsahují zejména komplex vitamínů B (riboflavin, pyridoxin a niacin), vitamín E a z rostlinných výtažků pak mátu, anýz a fenykl,“ doporučuje doktorka.
Pocit chladu bývá také spojen se sníženou citlivostí, případně mravenčením v prstech. V takovém případě je třeba zajistit dostatečný příjem vitamínu B12 a doplňkově i B1, B2, případně vitamín E. Vyšší citlivost na okolní teploty má náš organismus i při nedostatečném zavodnění, je tedy nutné dodržovat dostatečný pitný režim.
Někdy však může být pocit neustálého chladu průvodním jevem i vážnějšího onemocnění, které si již žádá komplexní lékařské vyšetření, stanovení diagnózy a léčebných opatření s následnou kontrolou. „Sem patří například snížená činnost štítné žlázy, jejíž hormony jsou nutné pro správný průběh metabolických procesů. Nebo anémie, tj. nízký počet červených krvinek, kterou často pozorujeme u jednotlivců s nedostatečným příjmem železa, které vedle zeleniny a masných výrobků obsahuje i řada doplňků stravy například v dobře vstřebatelné a žaludek nedráždící formě bisglycinátu,“ vysvětluje Chudobová.
„Dalším důvodem bývá snížený průtok krve v končetinách v důsledku zúžení cév. K němu dochází buď jejich dlouhodobějším ‚stresovým‘ stažením, nebo zúžením v důsledku ukládání cholesterolu do cévních stěn. V tomto případě lze prokrvení podpořit přípravky na bázi jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) a snížení hladiny cholesterolu v krvi napomoci produkty s obsahem extraktu artyčoku nebo dřišťálu chitria, kyseliny listové a koenzymu Q 10. Situaci významně zlepšuje také dostatečný přísun omega-3 kyselin a fytosterolů,“ dodává odbornice.
V případě podezření na vážnější zdravotní problém je nutné vyhodnotit také riziko kardiovaskulárního onemocnění projevující se nedostatečnou činností našeho srdce. Zimomřivost se může týkat také lidí s neléčenou cukrovkou, o které často konkrétní jedinec v počáteční fázi vůbec nemusí vědět a odhalí ji pouze lékařské vyšetření.
Jak již bylo řečeno, pokud není zimomřivost způsobena vážnějším onemocněním, lze ji úspěšně zmírnit zdravým životním stylem podpořeným výběrem správných vitamínů či doplňků stravy. Ty je možné v dnešní době najít kromě lékáren a specializovaných e-shopů i na pultech obchodů, hypermarketů a drogerií. Jejich kvalita se ovšem může zásadně lišit. Na rozdíl od léků totiž doplňky stravy nejsou sledovány a hodnoceny ve svých účincích na lidský organismus prostřednictvím preklinických a klinických studií. Výrobce či dovozce doplňků stravy má pouze informační povinnost vůči Ministerstvu zemědělství ČR. Zákonem není ani nijak vymezena odborná způsobilost personálu prodejen doplňků stravy. Z toho důvodu je trh přesycen produkty, jejichž skutečné složení a efekt na lidské zdraví nelze téměř porovnat a vyhodnotit. Abyste poznali skutečně kvalitní doplňky stravy, musíte sledovat několik klíčových ukazatelů.
„Osobně za nejdůležitější ukazatel považuji hodnověrnost výrobce, který dbá na kvalitu svých produktů pečlivým výběrem co nejkvalitnějších surovin a jejich bezchybným technologickým zpracováním. Navíc by si měl své přípravky nechat pravidelně testovat odbornou, nezávislou institucí. Zásadní je u nákupu vitamínu či doplňku stravy vysoká vstřebatelnost jeho účinných komponent, tedy předpoklad jejich dobré využitelnosti naším tělem,“ vysvětluje doktorka Chudobová. „Kromě toho je klíčové, zejména vzhledem ke stále častějším alergickým projevům, minimalizovat množství pomocných látek, tj. aditiv, která se často přidávají kvůli chuti, vzhledu nebo prodloužení trvanlivosti – typickými příklady jsou sladidla, barviva či konzervanty,“ dodává.
Kromě samotného výběru vhodného přípravku je nezbytné také věnovat pozornost jeho správnému užívání a skladování. Pokud je i maximálně kvalitní přípravek nesprávně užíván nebo skladován, jeho účinnost se výrazně snižuje. „Doplňky stravy rozhodně neskladujte na vlhkých místech, kde se navíc významně mění teplota prostředí, tj. třeba v koupelně. Uchovávejte je vždy v původním balení, které je pro ně speciálně určené. A v žádném případě je nevystavovat přímému slunci. Co se týká užívání, účinnost mohou ovlivnit některé návyky, jako je konzumace v nevhodnou denní dobu, nerespektování doporučení užití přípravku vzhledem k příjmu stravy nebo zapíjení nevhodnými nápoji, jako je třeba káva či colové nápoje. Léky i doplňky stravy doporučuji zapíjet výhradně vodou,“ vysvětluje na závěr Hana Chudobová.
Působí jako vedoucí lékárnice a odborná zástupkyně v pražské lékárně ve Spálené ulici a v lékárně Vitalpoint. Vystudovala obor klinické farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové a v rámci svého postgraduálního studia úspěšně vykonala atestaci 1. stupně pro obor lékárenství. Svůj odborný potenciál si neustále rozšiřuje nejen certifikovanými kurzy České lékárnické komory, nebo absolvováním vzdělávacích akcí akreditovaných v systému celoživotní vzdělávání lékárníků, ale především každodenní praxí s pacienty, kteří se do její lékárny vrací již přes 30 let. Lékárenství a odborné poradenství pacientům jí přináší radost a dlouhodobé uspokojení.
Rozhovor s doktorkou farmacie PharmDr. Hanou Chudobovou