Víno bylo celkem kyselé a mělo pecky, hodně pecek. V obchodě byste si ho nekoupili, a když nám jednou náš bytný na dovolené v Chorvatsku daroval takového domácího vína dvě kila, udělala jsem z něj nakonec šťávu, protože kvůli těm pecičkám ho nikdo z rodiny nechtěl jíst. Tohle všechno mi šlo hlavou pokaždé, když jsem se k těm pár keříkům vinné révy blížila. Že nejhezčí je, když si od života nevezmeme všechno, co nám nabízí. Když se nesnažíme urvat co nejvíc. Když zběsile neběžíme, ale zpomalíme a necháme to plynout. Trávíte-li jako já hodně času na sociálních sítích, můžete získat dojem, že člověk musí chtít víc. Pořád víc a líp. Být v lepší kondici, zdravěji jíst, dbát na to, aby vás s partnerem nesemlelo rodičovství, snažit se o hlubší vztah s dětmi, a nejenom s oběma zároveň, ale i s každým zvlášť, poslechnout si ještě ten a ten seberozvojový podcast a přečíst ještě tuhle knihu. Taky byste se měla konečně pořádně naučit cizí jazyk, nebo ještě líp, pustit se do studia další vysoké školy. A v práci se přece nemůžete nechávat dál zadupávat do země – řekněte si o vyšší plat a víc kompetencí, protože vy na to přece máte a zasloužíte si to… Není divu, že řada lidí se od toho všeho radikálně odstřihne a odstěhuje se kamsi na venkov, kde chová ovce (na jaře se zeptám toho pasáka na zmíněné vinici, jestli je to i jeho případ).