Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Životní styl

Vánoční pečení podle českých kuchařů a food influencerů

Info ikona
Štědrý den

Na jaké cukroví nedá dopustit Kristína Nemčková? Kdo si na Štědrý den dopřává krajový pokrm s názvem chlupačky? A proč Petra Burianová jedla o Vánocích sladkou kaši? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v malých rozhovorech s novými tvářemi české gastronomické scény.

Promotion
Promotion

Advent se pro mnohé z nás nese ve znamení pečení a vyvařování. A protože víme, že inspirace není nikdy dost, zeptali jsme se oblíbených kuchařů a food influencerů, jaké vánoční cukroví pečou, co podávají na štědrovečerní tabuli a jakou vánoční pochoutku mají spojenou s dětstvím.

Kristína Nemčková, vítězka soutěže MasterChef Česko 2019

V sedmnácti letech vyhrála kuchařskou show MasterChef Česko, následně vydala kuchařku #UPGRADE a aktuálně studuje na londýnské škole Le Cordon Bleu London. Talentovaná Kristína Nemčková rozhodně patří k lidem, které čeká zářná gastronomická budoucnost.

Jaký druh cukroví máte nejraději a proč?

Vosí hnízda a medovníčky, které mi připomínají moje dětství, kdy jsme se sestrou v kuchyni válely těsto a vykrajovaly různé tvary, a pak je po upečení zdobily bílkovou polevou. Vždy si s úsměvem vzpomenu na to, když se mi zdobení nedařilo. V ten moment jsem je jako malá olízala a ozdobila nanovo. Nechápala jsem, proč moje medovníčky nechce dát máma k ostatním.

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

V naší rodině dodržujeme o Vánocích tradice a u stolu se potkáváme jako celá rodina. Naše Štědrá večeře začíná oplátkou s medem a stroužkem česneku, hustou kapustnicí (zelňačkou), bramborovým salátem s kaprem v trojobalu a na závěr tzv. bobálky, což jsou malé buchtičky s medem a mákem.

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Věřila jsem na zlaté prasátko a vždy jsem dokázala nejíst celý den. Bohužel, ani jednou jsem ho neviděla. Takže jsem se každé Vánoce hlady těšila na večeři.

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

Bez Popelky nejsou Vánoce!

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Kde začít? Tak napíšu jenom tři, ale seznam je delší…Sun and Rain od Ana Roš, 150 restaurants you need to visit before you die od Amélie Vincent a Never Trust A Skinny Italian Chef od Massimo Bottura.

Info ikona
Kristína Nemčková

Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země

Nad jejím pekařským uměním zůstal rozum stát půlce národa. Petra Burianová v soutěži Peče celá země dokázala, že je pekařkou tělem i duší, a tak nikoho nepřekvapilo, když ovládla finálové kolo a zvítězila. 

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Rok od roku míň. Nakonec z toho zůstalo naše devatero druhů. Těch nejoblíbenějších.

Jaký druh máte nejraději a proč?

Já osobně hlasuji asi za vanilkové rohlíčky. 

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

Klasicky čočková polévka, kapr, salát a muzika (kompot ze sušeného ovoce). 

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Celý den se držel půst, ale nám dětem máma v poledne vařila kaši. Hodně sladkou, abychom byly celý rok sladcí.

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

No určitě Anděl Páně. Neuvěřitelně laskavý pohádkový počin.

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška?

Já si kuchařské knihy kupuji průběžně a letos je to opravdu exploze.  Mám spadeno ještě na dvě. Umění francouzské kuchyně od Julie Child a Nejez blbě od Karolíny Fourové.

Info ikona
Petra Burianová

Marika a Jiří Kučovi, blogeři z Kitchen Story

Pokud patříte ke čtenářům food blogů, pak pravděpodobně znáte Mariku a Jiřího, manželský pár, který přispívá na blog Kitchen Story.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Pečeme jen tak dva až tři druhy, aby nám provoněly byt. Na Vánoce vždy býváme s rodinou a každý donese svoje výtvory, tak není potřeba péct velké množství.

Jaký druh máte nejraději a proč?

Nejraději máme vanilkové rohlíčky mojí maminky. Jsou neuvěřitelně křehké a k Vánocům prostě patří. Vždy se mi vybaví dětství.

Co nesmí chybět na štědrovečerní večeři?

Co slavíme s Jirkou Vánoce společně, je to vinná klobása, kterou jsem do té doby neznala. Teď nesmí na štědrovečerní večeři chybět.

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšili jako malé děti?

Vánoce nejsou pro nás jenom o jídle, ale hlavně o tom, být pohromadě s rodinou a užívat si klid a pohodu. 

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

Pohádky máme moc rádi a mezi naše oblíbené patří Anděl páně, S čerty nejsou žerty a samozřejmě Popelka.

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Letos vyšlo spoustu krásných kuchařek, ale asi nejvíc nás oslovila ta od Karolíny Fourové.

Iva Sarauerová, účastnice Masterchef Česko 2020

Iva, které nikdo neřekne jinak než Ivka, patřila k jasným favoritům letošní soutěže MasterChef Česko. I když titul nakonec nezískala, na české gastro scéně se Ivka rozhodně neztratí. Jenom se podívejte na její Instagram, který je plný krásných dortů a zajímavých dezertů.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Peču tak patnáct až sedmnáct druhů cukroví. Perníčky do toho nepočítám. Zároveň peču fitness cukroví, a to tak deset druhů. Takže dohromady upeču kolem pětadvaceti druhů cukroví.  

Jaký druh máte nejraději a proč?

Já osobně miluji úplně všechno cukroví. Z klasického cukroví určitě vanilkové rohlíčky, brabantské a Masarykovo - to je vzpomínka na moji babičku, která je pekla a já je teď peču podle jejího receptu.

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

Naše štědrovečerní tabule je klasická od rybí polévky až po bramborový salát a kapra. Kluci musí mít kuřecí řízek a já miluju vinnou klobásu. Také máme vždy jablečný závin. Pod talířem na štědrovečerní tabuli nesmí chybět ani šupinka a drobné peníze, abychom byli bohatí. J

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Já jsem se jako malá nejvíce těšila na to, až bude po večeři. Jídlo mě vůbec nezajímalo. Hlavně už být u stromečku a u dárků.  

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

Jednoznačně S čerty nejsou žerty!

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Moc bych si přála Magnolia kitchen, ale nikdo to neví, takže ji určitě nedostanu. Budu si ji muset nadělit sama.  

Info ikona
Iva Sarauerová

Jan Jirka, účastník soutěže Peče celá země

Sympatického Jana Jirku můžete znát jako Jendu z pořadu Peče celá země, kde připravoval jeden zajímavější dezert za druhých. Experimentuje také u vánočního cukroví, nebo vsází na lety prověřenou klasiku?

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Letos peču jen šestnáct oblíbených druhů, vloni jich bylo ještě o trochu více. Každý rok si říkám, že příští rok už vánoční cukroví péct nebudu, ale nakonec se na to těším už od srpna.

Jaký druh máte nejraději a proč?

To je těžká otázka. Řeknu to takhle - mám svůj oblíbený pěti boj, který se skládá z ořechů, lineckého, banánků z pudinkového těsta, pařížských rohlíčků a podvocnic. Pudinkové banánky byly mým nejoblíbenějším cukrovím v dětství. Moc se mi líbil ten proces výroby, kdy babička točila mlýnkem na maso, ze kterého přes tvořítko vylézalo těsto. Už jako dítěti mi ten výsledek přišel estetický a minimalistický.

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

Vinná klobása, pomalu smažená na másle, kterou jím jenom jednou ročně.

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšil jako malé dítě?

Vánoční pochoutka nejen dětství je náš podkrkonošský vánoční oběd, regionální specialita, které se slangem říká chlupačky s houbama. Jde o chlupaté knedlíky s houbami.

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

Vánoční pohádky mám rád snad všechny. Poslední roky mám nejraději Byl jednou jeden král. Zamiloval jsem si v ní postavu tlustého kuchaře.

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Přál bych si nějakou hodně starou francouzskou kuchařku plnou pekařských receptů. Ideálně starší, protože mám rád kuchařky s minulostí. Nejlepší recepty poznáte tak, že mají nejvíce umaštěné stránky.

Info ikona
Jan Jirka
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion