Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Knížky, které vás přimějí přemýšlet o rasismu

Info ikona

Smrt George Floyda otevřela téma rasismu a ukázala, že i ve 21. století stále dochází k incidentům, které můžeme označit za rasistické. Všichni se ale asi shodneme na tom, že dokud člověk nenávist k rase na vlastní kůži nezažil, pak si ji jenom stěží dokáže představit.

V tomto ohledu nám pomocnou ruku může nabídnout výběr knih, ve kterých je hlavním tématem právě rasismus. 

Černobílý svět - Kathryn Stockett

Všichni asi tušíme, že rasismus ve Spojených státech amerických je dlouhodobým problémem. Na to poukazuje i knížka Černobílý svět, jejíž děj vás přenese do 60. let minulého století, tedy do časů, kdy rasová segregace byla naprostou součástí všedních dnů. Právě v tu dobu se slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň. Povede se jim to? To se dozvíte v knize Černobílý svět nebo ve stejnojmenném filmu, který získal čtyři nominace na Oscara. 

Návrat domů - Yaa Gyasi

Román Návrat domů vás seznámí s historií otroctví, ze které vás chvilkami bude mrazit. Hlavními hrdinkami jsou dvě ghanské nevlastní sestry, které se nikdy nepotkaly. Zatímco Effia se vdala za anglického guvernéra a vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti Cape Coast, Esi je prodána do otroctví a putuje do Spojených států amerických. Prostřednictvím příběhu o naději a víře v lepší svět vás Yaa Gyasi seznámí i s velkými historickými událostmi, které souvisejí s otroctvím.

Vypálená nenávist - Angie Thomas

Šestnáctiletá dívka Starr to v životě nemá jednoduché. Na jedné straně žije v černošském slumu, na straně druhé navštěvuje střední školu v luxusní části města. To nejhorší ji ale čeká. Jednoho večera se totiž stane svědkem tragické události, při které je po střetu s policií zastřelen její nejlepší kamarád Khalil. Když se ukáže, že Khalil byl neozbrojený, z celé události se stává mediální senzace. Jediný, kdo dokáže s jistotou odpovědět na otázku, co se ten večer přihodilo, je Starr. Její svědectví však může mít fatální následky nejen pro její okolí, ale i pro ni samotnou.

ČTĚTE TAKÉ: JAKÉ FILMY S RASOVOU TÉMATIKOU MUSÍTE VIDĚT?

Velké maličkosti - Jodi Picoult

Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?

Born a crime - Trevor Noah

Pokud vám nedělá problém angličtina, pak si přečtěte příběh Born a crime, za kterým stojí Trevor Noah. Jihoafrický moderátor s kapkou vtipu i ironie popisuje své dětství a dospívání, které rozhodně nebylo lehké. "Kdyby nebylo toho Volkswagenu, který byl neustále rozbitý, nemuseli bychom jít k mechanikovi, který se stal manželem, který se stal nevlastním otcem a který se stal mužem, jenž nás roky mučil a moje matka ho střelila do šíje. Co chcete, abych vám řekl, dávám přednost novým vozům se zárukou," zní jedna z pasáží knihy. 

ČTĚTE TAKÉ: 6 benefitů, které přináší čtení

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.