Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 tipů, jak urychlit sprchování a neplýtvat vodou

Info ikona
Sprcha

Věděla jste, že i během pouhé pětiminutové sprchy spotřebujete až 40 litrů vody? Máme pro vás pět tipů, jak při sprchování neplýtvat vodou a ještě ušetřit drahocenný čas.

Eliška Vrbová | 8. 08. 2018

1. Nezapínejte vodu, dokud nejste připravená

Zapněte vodu, až když do sprchy skutečně vkročíte, ne několik minut před tím, když ještě bloudíte po koupelně krátce po probuzení nebo teprve odkládáte oblečení. Pokud chvíli trvá, než se voda ohřeje, počkejte 30 sekund a teplota vody už určitě bude snesitelná. Určitě si ale při čekání na teplou vodu nečistěte zuby, to by tolik vody teklo úplně zbytečně. 

2. Zkuste šampon a kondicionér v jednom

Místo používání šamponu a kondicionéru zvlášť můžete ušetřit čas i vodu používáním obojího dohromady. Takové 2v1 produkty jsou vhodné hlavně pro pevné hrubé vlasy. Nemusíte šampon a kondicionér v jednom používat pokaždé, ale jednou za čas si vaše vlasy odpočinutí od klasického šamponu zaslouží.

3. Naučte se multitasking

Potřebujete si oholit nohy? Udělejte to během působení kondicionéru či masky na vašich vlasech. Nebo použijte olej jak k mytí, tak místo pěny na holení zároveň. Budete mít poté krásně hydratovanou pokožku.

4. Během mydlení vypněte vodu

Když se mydlíte nebo nanášíte jakýkoliv produkt na pokožku, nemusí vám u toho téct voda. Vypnutím  ušetříte poměrně hodně litrů vody, která by odtekla zbytečně. Pokud se cítíte odhodlaně, můžete zkusit opravdovou výzvu - namočit se za 30 sekund, vypnout vodu, namydlit se, zapnout vodu a jenom minutu se oplachovat.

5. Na konci přepněte na studenou

Studená voda vám zlepší krevní oběh, uzavře póry, a navíc vás rychle vyžene ze sprchy, na to se můžete spolehnout.