Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

7 faux pas s nejlepší kamarádkou: víte, jak je vyřešit?

Když jsme byli malí a někomu jsme řekli hloupou věc, všichni nad tím mávli rukou. Dnes už je situace jiná, za každým slovem a činem bychom si měli stát. Není to tak lehké v případě, že způsobíte průšvih ve vztahu se svojí nejlepší kamarádkou. Jak vyřešit nejrůznější faux pas a posunout se dál?

Redakce Marianne | 5. 05. 2014


1. faux pas: zapomněla jste na její narozeniny

Jestliže den po narozeninách svojí kamarádky zjistíte, že jste jí v pracovním shonu zapomněla popřát, nezoufejte. Místo horlivého omlouvání a vymlouvaní vymyslete kreativnější způsob, kterým dáte najevo, že vás to mrzí. Pošlete jí nápaditý dárek s omluvou, případně ji pozvěte na oběd nebo na skleničku, kde pro ni přichystáte překvapení například v podobě dortu.

2. faux pas: její partner je vám nesympatický

Vyvarujte se jakéhokoli pomlouvaní a přesvědčování o tom, že on pro ni přece nemůže být ten správný muž. Byla to její volba, a proto se ji snažte podpořit. Pokud by ho chtěla brát na každou vaši schůzku, navrhněte, že se budete scházet jen vy dvě, abyste mohly probrat dámské záležitosti, které by ho jistě nudily.

3. faux pas: chodíte (nebo byste chtěla) s jejím expřítelem

Do téhle nepříjemné situace se můžete dostat snadno a rychle. Nejprve si promyslete, jestli vám za to ten muž opravdu stojí. Pokud ano, jednejte s kamarádkou na rovinu. Nevykrucujte se a přiznejte jí celou pravdu. Připravte se na to, že její reakce nemusí být nejlepší, zvlášť jestli se rozešli v nedávné době. Připomeňte jí, že vaše přátelství pro vás opravdu moc znamená a že budete čekat, až se bude cítit na to, aby se ozvala.

4. faux pas: nebyla jste tu, když vás nejvíce potřebovala

Nevolte omluvy typu: „Promiň, ale měla jsem toho moc na zařizování, takže jsem na tebe neměla čas.“ Pouze tím vyvoláte dojem, že situaci zlehčujete. Snažte se to kamarádce vynahradit, jak nejlépe dovedete. Dokažte jí, že tu pro ni opravdu jste i v nejhorším čase. Zeptejte se, co byste pro ni mohla udělat, a pak tomu dejte čas, který zahojí všechny rány.

5. faux pas: na setkání chodíte pozdě

Neustálé pozdní příchody mohou kamarádku velmi otrávit. Je možné, že už se s vámi nebude chtět vídat a vaše přátelství se tím naruší. Proto, když přijdete pozdě jen výjimečně, navrhněte, že zaplatíte kávu, na kterou zrovna jdete. Jestliže vám přijít včas dělá opravdu problém a vy si nevíte rady, můžete vymyslet kompromis. Scházejte se na místě, kde čekání nevadí. Vyzvedněte kamarádku doma nebo si dejte sraz před obchodním centrem. Vždy byste se ale měla předem omluvit alespoň telefonicky, že nestíháte.

6. faux pas: dlouho jste se jí neozvala

Dlouho neváhejte a zavolejte jí. Připravte si opravdu dobrou omluvu, například jste měla přesčasy v práci, případně vás zaměstnávaly děti. Buďte stručná a nezapomeňte se jí zeptat, co je nového a jak se má. Vyslechněte ji a navrhněte schůzku, kde novinky můžete probrat osobně.

7. faux pas: neřeknete jí nic, když vám ublíží

Občas naše drahé přítelkyně pronesou něco, co nám dokáže pořádně ublížit. Chybou by mohlo být to, že to nedáte dostatečně najevo. Nevyjíždějte hned ostře, ale v klidu to s ní proberte. Třeba zjistíte, že to ani tak nebylo myšleno. Nechat si vše líbit také není cesta k úspěšnému kamarádství, mějte vyjasněný vztah, kde nebudete ubližovat vy ani vaše kamarádka.

Související články

Krása

<span>Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii</span>

Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii

Zdraví

<span>Lepší hubnutí i omlazení pleti: 5 důvodů, proč byste ráno měla pít vodu nalačno</span>

Lepší hubnutí i omlazení pleti: 5 důvodů, proč byste ráno měla pít vodu nalačno

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Dobrý nápad

<span>KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?</span>

KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?