Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

8 nejlepších sportů pro pevné zdraví a delší život

Existují různé způsoby, jak si dát do těla. Který je ale ten nejlepší pro naše celkové zdraví?

Promotion | 14. 06. 2018

Všichni víme, že pravidelný pohyb hraje nesmírně důležitou roli v udržení dobré kondice. Sportováním posilujeme svaly, zdokonalujeme koordinaci, zlepšujeme funkci srdce a přispíváme k celkovému zdraví našeho organismu. Fyzickou aktivitou můžeme předcházet chronickým chorobám, jako jsou kardiovaskulárních onemocnění, cukrovka, hypertenze, obezita, deprese, osteoporóza a dokonce i rakovinové onemocnění. 

Podle rozsáhlé anglické studie pravidelné sportování redukuje riziko předčasné smrti způsobené onemocněním o 47% v porovnání s nicneděláním.

Takže pokud teď sedíte na gauči nebo u pracovního stolu a přemýšlíte, že byste měli konečně začít něco dělat, možná si vyberete z následujících 8 sportů, které jsou podle odborníků nejlepší a nejefektivnější pro udržení fyzického i mentálního zdraví. 

1. PLAVÁNÍ

a

Jeden z nejlepších sportů pro vaše srdce. Řadí se mezi aktivity s velmi nízkým výskytem stresu. Udržuje zdravou váhu, zvětšuje kapacitu plic, posiluje svaly a spaluje tuk. Nejlepší na plavání je, že ho můžete provozovat celý rok.

2. TENIS

a

Dalo by se říct, že tenis je formou intervalového tréninku s vysokou intenzitou. Při hře se posiluje veškeré svalstvo, zlepšuje se koordinace, zvyšuje se ohebnost těla a bystří se mozek. Běhání a jízda na kole jsou skvělý způsob, jak posílit kardiovaskulární systém, ale když přijde na spalování přebytečných kil, tenis je to skvělou volbou. 

3. VESLOVÁNÍ

a

Podle mnoha odborníků má veslování nespočet zdravotních benefitů. Dá se provozovat v posilovně na trenažeru, ale nejlepší je na vodě uprostřed krásné přírody. Je také prokázáno, že pohyb na čerstvém vzduchu ve spojení s rytmickou aktivitou významně redukuje hladinu stresu. 

4. SQUASH

a

Tato raketová hra byla mnohými prestižními magazíny označena za naprostou jedničku ve sportech, které pálí kalorie, posilují srdeční funkci, zvyšují pružnost těla, rozvíjí sílu a zdokonalují koordinaci rukou se zrakem.

5. JÍZDA NA KOLE

a

Kolová sezóna je v plném proudu. Ať už projíždíte cyklostesky nebo závodní trasy, můžete si být jisti, že tím pomáháte nejen svému fyzickému zdraví, ale také psychice. Podle studie provedené neurology na univerzitě v Illinois mozek těch, kteří začali pravidelně jezdit na kole, už po třech měsících vykazoval vlastnosti o několik let mladších jedinců.

6. BASKETBAL

a

Basketbal prospívá tělu na několika důležitých úrovních. Zlepšuje prostorové vnímání, koncentraci a rozhodovací schopnosti, snižuje stres, zdokonaluje koordinaci a rozvíjí důvěru. Navíc během hry spálíte velké množství kalorií. 

7. BĚH

a

Jde o nejčastější pohybovou aktivitu. Kromě toho, že zlepšuje kondici a snižuje váhu, má také velmi dobrý vliv na kosti. Lidé, kteří běhají pravidelně a pokračují v tom i v pokročilém věku, trpí mnohem méně osteoporózou. Jejich kosti jsou silnější a ve stáří jsou méně náchylné ke zlomeninám. 

8. VOLEJBAL

a

Hraní volejbalu napomáhá ke správné funkci metabolismu, zvyšuje hbitost, zlepšuje koordinaci i náladu. Samozřejmě při něm spálíte nemalé množství tuku. Díky rovnoměrnému zapojení svalů na nohou, rukou, ramenou a břiše skvěle tvaruje postavu. A protože lidé jsou společenská stvoření, interakce během týmových sportů je velmi prospěšná pro mentání i emocionální stav. 

Jaký z uvedených sportů se vám zamlouvá nejvíc? Ať už některý z nich dlouho děláte, nebo se teprve na pořádný pohyb chystáte, určitě budete potřebovat dobré vybavení. Své o tom ví i skvělá tenistka Kristýna Plíšková. Společně se značkou Lotto a OMV pro vás vybrala sportovní produkty za zvýhodněné ceny! 

pliskova

Ty můžete získat během akce „Pravá vášeň pro sport začíná u OMV”, která se koná v období od 16.4.2018 do 8.7.2018 na vybraných čerpacích stanicích OMV na území České republiky.

Produkty Lotto se slevou až 60% dostanete za vyplněnou hrací kartu. Zákazníci s kartou iBOD mohou sbírat produkty ještě rychleji a vyměnit své ibody za produkty přímo bez nutnosti sbírat samolepky. 

Pospěšte si! Výměnu vyplněných hracích karet za odměny lze provést do 22.7.2018 nebo do vyčerpání zásob.

lotto

Kompletní nabídku vybraných produktů najdete ZDE.