Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Bydlení mileniálů aneb Kdy je ten správný čas na odchod do vlastního?

Otázka, kdy je nejvhodnější opouštět rodné hnízdo, je aktuální v každé době. Před desítkami let mladí odcházely od rodičů v šestnácti letech, mileniálové dneška považují za vhodný věk osamostatnění se do dvaceti pěti let. Kdy je ta správná doba a je vůbec možné ji určit?

Anonymous | 16. 07. 2019

Když se samy zamyslíte, v kolika letech jste z rodného hnízda vyletěly vy, a v kolika předpokládáte, že jednou vyletí vaše děti? V každé době to je jinak. Dříve se osamostatňovaly s dovršením základního vzdělání, dnes je běžné odejít z domova až po vysoké škole. Jsou dnešní rodiče tolerantnější a potomci pohodlnější, nebo za to může především finanční náročnost aktuálních pronájmů? Ne nadarmo se totiž říká, že by se byt v Praze mohl dát vyměnit za menší vesnici na Moravě…

Hlavním důvodem odstěhovat se do svého je častokrát až touha po společném soužití s partnerem, nebo dokonce založení vlastní rodiny. Pouze necelá třetina mladých lidí ve věku od 18 do 30 let má zařízené samostatné bydlení. Většina z nich totiž dává přednost kouzlu spolubydlení, které je výrazně levnější, i když nenabízí tolik soukromí a vlastního pohodlí. Bydlení ve sdíleném bytě s ostatními se ale týká především studentů, kteří ho považují za první krok do „opravdového“ dospělého života. 

Základní kritéria, kterých se mladí řídí při výběru samostatného bydlení je v prvé řadě cena, poté lokalita a také velikost a dispozice daného bytu. Většina z nich chce být co nejblíž centru města, nebo minimálně zastávky, ze které se do něj dopraví. I přesto, že většina mileniálů tvrdí, že jejich snem je bydlet čistě ve vlastním, hypotékám se často vyhýbají. Pronájem je zkrátka jednodušší a dostupnější možnost, jak začít žít sám, nehledě na to, jak se v dnešní době většina „hrne“ do velkoměst.

Autorka textu: Simona Vondrová

ČTĚTE TAKÉ:

Mileniálové a jejich bezmezná láska ke Gucci a Louis Vuitton

Toto je 20 míst, kam se jako mileniál přestěhovat

Mileniálové: Lesk a bída generace Y

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?