Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Češka žijící v Itálii: Zůstat ve Florencii je bezpečnější, než se vrátit do Česka

Info ikona

Jak se změnil život v Itálii?

Denisa Novotná odletěla na začátku února na studijní pobyt do italské Florencie. Namísto výuky se ale dočkala celostátní karantény, která ovlivnila její běžný život. Přesto Denisa Itálii neopouští a věří, že se situace brzy zlepší. 

Dokážete si vzpomenout, kdy jste poprvé pocítila vážnost situace?

Vážnost situace bych rozdělila do tří etap. První pozastavení nad celou situací přišlo asi tři dny po příjezdu do Florencie, což bylo v půlce února, kdy italské úřady oznámily první případy na severu Itálie. Druhý zlomový bod byl, když nám úřady oznámily, že uzavírají školy. Nejprve na čtrnáct dnů, poté do 3. dubna. Nicméně asi nejvíce jsem pocítila vážnost situace, když došlo k vyhlášení karantény v celém státě.

Jak o koronaviru informují italská média?

Z mého pohledu informují dostatečně. Sama sleduji webové stránky italských médií, abych se dozvěděla více o situaci v Itálii, především se zaměřuji na region Toskánsko, kde se v tuto chvíli nacházím.

Respektují Italové vydaná nařízení?

Řekla bych, že se snaží vládní nařízení dodržovat.

V Itálii je celostátní karanténa. Jak tedy vypadá váš běžný den?

Vzhledem k tomu, že každý den přibývají nová opatření a vládní nařízení, tak můj den je každým dnem strožejší. Od 12. března uzavřeli všechny obchody (kromě potravin a lékáren), restaurace, bary atd. Vycházení z bytu je tedy velmi limitované, a proto v posledních dnech trávím čas převážně na bytě.

Univerzity jsou zavřené. Dostáváte od vyučujících nějaké online studijní materiály?

Ano, škola nabízí možnost online výuky. Je tedy na profesorech, zda tuto možnost využijí a nahrají studijní materiály na školní platformu či zvolí jiný druh výuky, jako je například video hovor nebo povinná četba.

Ovládá Italy panika? Nakupují potraviny ve velkém?

Nedá se tu mluvit o velké panice. Řekla bych, že je tu zachovaný klid. Lidé nakupují více potravin, ale není to tak, že by obchody byly zcela vykoupené. Nicméně před obchody lze zaznamenat dlouhé fronty, neboť do obchodů pouští zákazníky jen v omezeném počtu.

Jak se před nákazou chráníte vy?

Snažím se dodržovat hygienické zásady. Roušku či respirátor nemám, protože v tuto chvíli nejsou k sehnání.

Neuvažovala jste o návratu do Česka?

Přemýšlela jsem o návratu, nicméně po zhodnocení všech pro a proti jsem se rozhodla, že zůstanu ve Florencii. Cesta do České republiky by v tuto chvíli byla mnohem nebezpečnější než setrvání v Itálii.

Jak se Florencie v posledních dnech změnila? 

Určitě jsem zaznamenala méně turistů v centru města. V posledních dnech ubylo i místních obyvatel v ulicích. Pomalu dochází k takovému utichnutí města. Ale věřím, že to je jen otázka času, než se celá situace zlepší a Florencie znovu ožije.

ČTĚTE TAKÉ: Koronavirus: Hoaxy a mýty, které škodí zdraví