Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Chcete začít běhat? Vsaďte na pravidelnost

Info ikona

Ne nadarmo se říká, že člověk nesmí přepálit začátek.

Léto je ideální období k tomu, abychom začali plnit svá novoroční předsevzetí – například to, ke kterému potřebujeme běžecké boty. Ano, běhání se už několik let drží na žebříčku nejoblíbenějších aktivit, a není divu, že čím dál tím více lidí mu přichází na chuť. Není třeba drahých permanentek do fitka, ani speciálních podmínek. Jednoduše stačí nazout již zmiňované běžecké boty a vyběhnout vstříc prvním kilometrům. Jenže i když se běh může, alespoň skrze sociální sítě, jevit jako nenáročná aktivita, mnozí již pocítili, že běhání není žádná hračka. A my se s klidným svědomím přiznáme, že patříme mezi ně.

Nepřepálit začátek

Také při procházce parkem potkáváte běžce, kteří vypadají naprosto spokojeně, a především je nesužuje ani jedna kapička potu? Není divu, že vás tento pohled namotivuje k pravidelnému běhání! Pravdou ale zůstává, že lidé bez tréninku už po pár metrech ucítí bolest nohou, píchání na boku či „kovovou“ chuť v puse. Tyto nepříjemné pocity většinou rychle vedou domů a k pověšení běžeckých bot na hřebík. Pokud si ale správně rozvrhnete svůj běžecký trénink, nepřepálíte začátek a budete trpělivě postupovat, pak se z vás stane stejně usměvavý běžec, kterého jste před pár měsíci potkávali v parku.

Jak na to?

Celé kouzlo spočívá v pravidelném tréninku, který v prvních týdnech bude založený především na rychlé chůzi. Jasný, každý by chtěl hned po dvou týdnech zdolat maraton, ale běh je disciplína na dlouhou trať a nelze ji ošálit. Věřte, že pokud k běhu budete přistupovat s respektem a pokorou, pak se vám bohatě odmění.

Zkuste si svůj běžecký trénink naplánovat na deset týdnů, přičemž samotnému běhu budete věnovat tři dny v týdnu po 30 minutách. První týden zasvěťte pouze rychlé chůzi, v ideálním případě by rychloprocházka měla trvat 30 minut. Druhý týden aplikujte pravidlo, že devět minut rychle jdete a minutu běžíte, tento cyklus opakujte ještě dvakrát. Třetí týden věnujte rychlé chůzi pouze osm minut a dvě minuty běžte. Opět opakujte tak, abyste dohromady strávili 30 minut venku. Podobně pokračujte, až se dostanete do momentu, kdy celých třicet minut uběhnete. Myslete na to, že příručky sice radí, abyste tréninku věnovali tři dny v týdnu, avšak pokud se nebudete cítit dobře, pak ničemu nevadí, když vynecháte. Jako první byste měli poslouchat své tělo, teprve následně by mělo přijít na poučky a návody.

A nejlepší rada na závěr? Především by pro vás běhání mělo být radostí a chvilkou odpočinku.

ČTĚTE TAKÉ: Desatero šťastného běžce