Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Citliví? Emocionální? Empatičtí? Zdá se, že to máme v genech!

Info ikona
Smutek

Zvedáte náladu těm méně štastným lidem nebo pravidelně pláčete při smutných videoklipech či romantických filmech? Pokud ano, zřejmě patříte mezi 20 % naší populace, která je geneticky predisponována k empatii. Tvrdí to nedávná vědecká studie.

Redakce Marianne | 2. 07. 2014


Výsledky studie poskytují další důkazy, že vysoká úroveň empatie a emocionálního vnímání jsou základním rysem lidí, kteří to mají naprogramováno ve svých genech. Studii prováděli psychologové Arthur a Elaine Aronovi na Stony Brook University spolu s kolegy z University of California. Zjistili, že funkční magnetická rezonance (fMRI) z mozku poskytuje fyzický důkaz, že mozek ‚vysoce citlivých jedinců‘ reaguje silněji na emocionální představy a obrazy.

Předchozí výzkum naznačuje, že senzorická citlivost zpracování vjemů (SPS) je vrozená vlastnost spojená s vyšší citlivostí a reagující na sociální podněty. Podle dr. Arthura Arona je tento rys spojený s identifikovaným chováním, geny, fyziologickými reakcemi a vzorci aktivace mozku. Vysoce citlivých lidí (HSP), kteří mají tuto senzorickou citlivost na vyšší úrovni, je v populaci asi 20 %. Psychologové charakterizovali tyto osoby jako jedince, kteří mají tendenci vykazovat zvýšenou emocionální rekaci na jemné podněty a kteří mnohem intenzivněji reagují na pozitivní i negativní podněty. Většina lidí má poměrně nízké SPS a věnují menší pozornost jemným podnětům a nejsou tak emočně reaktivní.

Odborníci skenovali mozek lidí s vysokým HSP a lidí, kteří mají nízké HSP, a zjistili, že aktivita mozku citlivých lidí zpracovává emoce naprosto jinak. U vysoce citlivých lidí byl podstatně větší průtok krve do příslušných oblastí mozku, než tomu bylo u jedinců s nízkou citlivostí. „To je fyzický důkaz, že osoby, které jsou vysoce citlivé, reagují obzvláště silně v situacích, které vyvolávají emoce, ať už štěstí, nebo smutek,“ říká dr. Aron. Jejich mozková aktivita byla ještě vyšší, když se tyto osoby dívaly na fotografie svých partnerů – k nejvyšší aktivaci došlo při prohlížení snímků šťastných partnerů. Oblasti mozku, které vykazují největší aktivitu (jak ukazuje průtok krve), zahrnuje část zvanou „systém neuronového zrcadla“, což je oblast úzce související s emaptickými reakcemi a částí mozku, která zpracovává smyslové informace a akční plánování. Pokud se tedy rozpláčete při pohledu na reklamu na plenky pro miminko, pak se netrapte – nemůžete za to. Mohou za to vaše geny!